Hlavní obsah

V Íránu probíhaly několik dnů za sebou násilné střety kvůli pitné vodě

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Jihozápad Íránu zažívá nevídané sucho, kvůli kterému trpí tamní obyvatelé žízní. Malá podpora vlády v řešení krizové situace vyhnala do ulic několik dní za sebou Íránce ve více než třiceti městech po celé zemi.

Článek

Nedostatek vody vyhnal do ulic demonstranty v provincii Chúzestán poprvé již minulý týden. Protesty následně probíhaly několik dní v kuse. Podle oficiálních zpráv při nich přišli o život tři lidé. V noci na středu zemřel policista ve městě Bandar Máhšahr, uvedla ve středu s odvoláním na íránská média agentura AP. Další při minulých demonstracích, při nichž zasahovala policie. Podle íránské státní agentury IRNA jsou na vině především výtržníci.

Po sociálních sítích nicméně kolují informace o lidech, kteří právě i ozbrojené složky při střetech prosí o vodu. Na některých videích pořízených na demonstracích je navíc vidět policisty zasahující proti lidem slzným plynem. V Ízehu se lidé dovolávali bývalého šáha heslem Buď požehnána tvá duše, Rezo šáhu. Dynastie Pahlaví, k níž patřil Rezá šáh Pahlaví, byla svržena islámskou revolucí v roce 1979.

Agentura Reuters napsala, že aktivisté vyzývají k protestům i jinde v Íránu na podporu těch, kdo demonstrují v Chúzestánu. Na jednom videu šířeném na sociálních sítích bylo vidět skupinu žen tančících v teheránském metru s voláním po svržení islámské republiky. Podle Reuters se v pondělí a úterý v Íránu konalo nejméně 31 protestních akcí, k nimž se připojili někde i dělníci a zemědělci.

Provincie Chúzestán, kterou trápí sucho, je klíčový region pro těžbu ropy a také domovem íránské etnické arabské menšiny, jež dlouhodobě upozorňuje na diskriminaci. Úřady potíže s vodou připisují mimořádnému suchu. Loni navíc spadlo o polovinu méně srážek než obvykle a v přehradách je málo vody. Největší sucho za posledních 50 let připustil dříve tento měsíc i íránský prezident Hasan Rúhání, který zdůraznil, že situace je „bezprecedentní“. Kromě lidí, zemědělství a dobytka také sucho ovlivnilo funkčnost tamních vodních elektráren a v několika městech včetně Teheránu tak došlo k výpadku elektřiny.

„Asi pět milionů lidí v Chúzestánu nemá dostupnou pitnou vodu, Írán přestává chránit a zajišťovat právo na vodu, jež je neodmyslitelná od zdraví,“ oznámila k aktuální situaci íránská skupina ochránců lidských práv. Tamní vláda sice uvedla, že situaci bude řešit, protesty se snaží nicméně za každou cenu potlačit. Posílila tak například přítomnost ozbrojených složek v ulicích Teheránu, kde lidé protestujícím vyjadřovali podporu, a povolala do terénu vozy. Negativně zoufalé protestující vykreslují i státní média. Lidé proto sdílejí informace přes sociální sítě. Na Twitteru tak například trenduje hashtag #Mámžízeň v arabštině, který na krizovou situaci upozorňuje.

Hlídací organizace, která monitoruje kybernetickou bezpečnost a správu internetu NetBlocks.org také upozornila na odpojení určitých částí země od internetu, které začalo 15. července. Obvinila také Teherán ze „státní kontroly informací“.

Írán se do toho potýká s další vlnou nákazy koronavirem a úřady kvůli tomu uzavřely Teherán a okolí. Ekonomiku navíc poznamenaly americké sankce, jež USA vyhlásily po odstoupení od dohody o íránském jaderném programu v roce 2018.

Reklama

Související témata:

Doporučované