Hlavní obsah

V Íránu začaly prezidentské volby. Výsledek rozhodne o spolupráci země se Západem

U volebních uren se Íránci přetlačují a stanovený čas pro volbu se bude muset zřejmě prodloužit.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Účast kolem 70 procent. Íránci mají o prezidentské volby velký zájem.

Článek

V Íránu hlasují o nové hlavě státu. Podle záběrů státní televize se před volebními místnostmi tvořily dlouhé fronty. Konec hlasování je naplánován na 15:30 SELČ, ale kvůli vysoké volební účasti může být hlasování, stejně jako v předchozích volbách, o pár hodin prodlouženo.

„Každý by měl volit v těchto důležitých volbách. Osud země je v rukou lidu," vyzval dnes opět Íránce nejvyšší duchovní vůdce země ajatolláh Alí Chameneí. Očekává se, že volební účast dosáhne asi sedmdesáti procent. V předchozích volbách v roce 2013 přišlo téměř 73 procent voličů.

Znovu zfalšované výsledky?

Současný prezident a jeden z favoritů voleb Hasan Rúhání po odhlasování vyzval ke klidu. Apeloval mimo jiné na íránské revoluční gardy, které podle tiskových agentur podporují jeho největšího volebního soupeře, konzervativního klerika Ebráhíma Raísího, aby do voleb nezasahovaly.

Podezření, že revoluční gardy pomohly zfalšovat výsledky voleb v roce 2009, vedla k dlouhodobým nepokojům v zemi. Vláda tehdejšího prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda tvrdě zasáhla. Desítky lidí zemřely a stovky byly zatčeny.

Podle státní televize dohlíží na bezpečnost íránských voleb po celé zemi na 350 tisíc členů ozbrojených složek.

Žena prezidentkou? Rada vybrala jen muže

Přes 55 milionů voličů může vybírat ze čtyř kandidátů. Do souboje o prezidentský úřad se přihlásilo celkem 1 600 Íránců, mezi nimi i 140 žen. Dvanáctičlenná rada dohlížitelů vybrala jen šest mužů, dva z nich tento týden odstoupili.

Největší šance na úspěch má současný prezident Rúhání a konzervativní klerik Raísí, jenž je blízkým spojencem ajatolláha Chameneího. Nezíská-li žádný ze čtyř kandidátů přes 50 procent hlasů, utkají se dva nejúspěšnější 26. května ve druhém kole.

Reklama

Doporučované