Hlavní obsah

V Itálii dostala důvěru poslanecké sněmovny první populistická vláda v západní Evropě

Foto: Shutterstock.com

Reklama

Italská populistická vláda získala důvěru poslanecké sněmovny. Koalici tvoří euroskeptické politické strany Liga a Hnutí pěti hvězd. V čele první populistické vlády západní Evropy stojí dosud takřka neznámý právník a akademik Giuseppe Conte.

Článek

Koalice Ligy a Hnutí pěti hvězd získala důvěru parlamentu. Italský senát odhlasoval důvěru jeho kabinetu už v úterý, ve středu se k němu přidala poslanecká sněmovna.

Pro důvěru hlasovalo 350 poslanců, proti 236 zákonodárců, 35 dalších se hlasování zdrželo. Italská poslanecká sněmovna má celkem 630 křesel.

Šéfovi M5S Luigimu di Maiovi ve vládě připadne sjednocený resort práce, sociálních věcí a hospodářského rozvoje. Předseda Ligy Matteo Salvini zasedne v čele ministerstva vnitra. Liga, kterou agentury označují za krajně pravicovou, do koaliční smlouvy prosadila deportace migrantů bez dokumentů, kterých v Itálii žije kolem půl milionu. Di Maio a Salvini mají být navíc oba vicepremiéry.

Nesourodá koalice Ligy a M5S vyvolala obavy u evropských partnerů zejména kvůli deklarovanému odvrácení od úsporných opatření EU. Conteho vláda chce místo nich snížit mohutný státní dluh třetí největší ekonomiky eurozóny prostřednictvím hospodářského růstu.

Conte před hlasováním o důvěře poslancům slíbil, že jeho vláda bude o ekonomických záležitostech s Evropskou unií neústupně vyjednávat.

Dvojice Liga a M5S plánuje zavedení rovné daně, dále základního nepodmíněného příjmu pro chudé a chce také snížit věk odchodu do penze.

Conte před senátem mimo jiné zdůraznil, že jeho vláda se bude snažit dosáhnout automatického a povinného přerozdělování žadatelů o azyl mezi unijními zeměmi. Dále připomněl, že jeho vláda je proti západním sankcím uvaleným na Rusko.

Kromě euroskeptických postojů a kritiky NATO spojuje obě strany časté označování za populistické a antisystémové. Zejména Liga je pak spojována s regionalismem a xenofobií. Nový ministr vnitra Matteo Salvini chce například vedle masových deportací migrantů bez patřičných dokumentů prosadit i zrušení všech romských osad.

Nový italský premiér se na mezinárodní scéně poprvé představí na summitu zemí vyspělých ekonomik G7, který začíná v pátek v kanadském Québeku.

Reklama

Související témata:

Doporučované