Hlavní obsah
Online

Do mostu udeřil blesk, pilíře začaly padat. Zřícení nebylo úplně nečekané

Živý přenos přímo z místa nehody.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Poblíž italského Janova se zřítil dálniční most. Úřady informují o desítkách mrtvých. Podle prvních zpráv zřícení části stavby i s pilířem způsobil sesuv půdy.

Článek

Na frekventované dálnici A10 u Janova na severu Itálie se dnes přibližně v 11:50 SELČ zřítilo několik desítek metrů mostu. V tu dobu po něm jezdila vozidla. Podle záchranářů spadla zhruba desítka aut, včetně nákladních.

Ředitel záchranné služby Francesco Bermano řekl agentuře Adnkronos, že neštěstí způsobilo smrt desítek lidí. Zřícená část spadla převážně na koleje, které vedou pod konstrukcí, uvedla agentura AFP s odvoláním na místní úřady.

Nouzová čísla pro všechny, kteří shánějí informace týkající se janovské tragédie:

  • 0039 010 536 06 37
  • 0039 010 536 06 54

Podle prvních zpráv zřícení části stavby i s pilířem způsobil sesuv půdy. Vozovka se zřítila během prudkého deště, uvedl server Rai News. Někteří svědci podle listu La Repubblica uvedli, že neštěstí odstartoval úder blesku. „Blesk udeřil do spodku pilíře. Hned poté se začal drolit cement a pak se všechno zhroutilo a byl konec světa,“ citovala La Repubblica člena čtyřčlenné rodiny, která tragédii přihlížela. Nyní se v péči psychologů vzpamatovává ze šoku. „Viděli jsme, jak stavba povolila a potom spadl dolů první kamion,“ popisovali svědci.

Na místě zasahují požárníci, policie a záchranná služba. Pomoc už nabídly sousední kraje Lombardie a Piemont. V sutinách je podle záběrů rozdrcených několik vozidel.

  • Obětí už je 35

    Informace pochází z oficiálního twitterového účtu regionu Ligurie.

  • Co víme o kolapsu Morandiho mostu v Janově:

    • Neštěstí si dosud vyžádalo nejméně 35 životů. Dalších 13 osob bylo zraněno.
    • Bilance obětí nemusí být konečná, hasiči stále prohledávají sutiny.
    • Propadl se zhruba 100metrový úsek mostu, který je součástí frekventované dálnice A10.
    • Z výšky 45 metrů se zřítilo na 35 osobních aut a několik kamiónů.
    • Jeden z kamiónů patřil české firmě. Jeho řidič přežil, leží v nemocnici se zlomenými žebry a pohmožděnými plícemi.
    • Záchranných prací se zúčastnilo přes 200 hasičů, záchranářů a policistů.
    • Příčina kolapsu dosud není známá. Někteří svědci popsali, že katastrofu spustil blesk, který uhodil do pilíře mostu.
    • Podle italských médií byl most postavený v 60. letech v chatrném stavu.
    • Provozovatel mostu, firma Autostrade, popřela, že by z její strany došlo k jakýmkoliv pochybením.
    • Starosta Janova naopak uvedl, že kolaps mostu „nebyl zcela neočekávaný“.
  • Podle dat Blitzortung.org a Windy.com v Janově v oblasti mostu skutečně udeřil blesk

    Foto: Windy.com, Blitzortung.org
  • Starosta Janova: Kolaps mostu nebyl zcela nečekaný

    Janovský starosta Marco Bucci v rozhovoru pro CNN uvedl, že zřícení mostu „nebylo absolutně nečekané“. Vyvrátil tak tvrzení provozovatele mostu, firmy Autostrade. Ta uvedla, že kolaps nebylo možné nijak předvídat. Ředitel janovské pobočky Autostrade naopak řekl, že firma most kontrolovala více, než ukládá zákon. „Mou úlohou není určit, proč k tomu došlo,“ odpověděl Bucci CNN na dotaz, co za pádem mostu stojí. „Má role jako starosty teď spočívá v zajištění vhodné infrastruktury ve městě a zajištění dostatečného obnosu peněz od vlády, abychom novou infrastrukturu vybudovali co nejdříve,“ dodal.

  • Na špatný stav mostu před dvěma roky upozorňoval stavební inženýr

    Antonio Brencich, stavební inženýr, který vyučuje na univerzitě v Janově, podle italských médií před špatným stavem mostu varoval. „Most vykazuje závady. Dříve či později bude muset být nahrazen,“ uvedl Brencich ve zprávě z roku 2016. Most byl postaven v 60. letech. Jeho architekt Riccardo Morandi podle Brenciche podcenil postupnou deformaci stárnoucího železobetonu.

  • Přijde doba, kdy zjistíme, kdo je za to všechno zodpovědný, pohrozil ministr vnitra Salvini

    Video: Reuters

  • Přesná příčina zřícení mostu stále není známá

    O příčině zřícení mostu se zatím stále spekuluje. Podle některých lidí k neštěstí přispěly vydatné deště, které podmáčely podloží. Někteří politici, včetně místního guvernéra dnes zároveň označili údržbu mostu za nedostatečnou. Firma Autostrade zodpovědná za provoz mostu to ale popírá. Podle jednoho ze svědků dnešní tragédie se stometrový úsek kilometrového Morandiho mostu zřítil poté, co do spodku pilíře uhodil blesk.

  • Most byl podle agentury ANSA dlouhodobě přetížený

    Italská ANSA uvedla, že Morandiho most byl dlouhodobě přetížen. Vede po něm frekventovaná dálnice A10. Už dlouhá léta se přitom hovoří o odklonění dálnice mimo Janov, které by provozu na Morandiho mostě ulehčilo. Podle italských médií tento projekt ovšem komplikuje nedostatek peněz i občanské ekologické iniciativy. „Lidé v Janově používají tento most dvakrát denně, nemůžeme žít s infrastrukturou postavenou v 50. a 60. letech (20. století),“ řekl dnes náměstek ministra dopravy Edoardo Rixi televizní stanici SkyNews24.

  • Podle GPS jsme zjistili, že se vůz zastavil, poté jsme kolegu hledali v záběrech z místa, popsal nadřízený zraněného Čecha

    Video: Seznam.cz

  • Rozhovor se svědkem události: Po mostě jsme měli jet, navigace nám ale vybrala jinou cestu

    Video: Eliška Kolomazníková, AP, Seznam Zprávy

  • Místo neštěstí navštíví v 18.30 italský premiér

    Italský premiér Giuseppe Conte za několik minut dorazí osobně vyjádřit podporu záchranářům, kteří v sutinách pátrající po přeživších.

  • Radiožurnál: Český řidič má po pádu z mostu propíchlou plíci

    „Řidič našeho kamionu je mimo ohrožení života. Má zlomený nos a zlomená čtyři žebra, propíchlou plíci, ale cítí se dobře a je šťastný, že to přežil,“ řekl serveru iRozhlas Václav Zázvůrek, jednatel společnosti SPED-IT, pro niž řidič pracuje.

  • Kolaps byl podle provozovatele mostu nečekaný a nepředvídatelný

    Podle firmy Autostrade, která zajišťuje provoz mostu, bylo zřícení mostu nemožné předpovědět. „Most byl neustále sledován, dokonce více, než ukládal zákon. Nebyl tu žádný důvod, abychom považovali most za nebezpečný,“ řekl ředitel firmy Stefano Marigliani podle BBC News.

  • Prezident Zeman kondoloval svému italskému protějšku

    „Vážený pane prezidente, s hlubokým zármutkem jsem přijal zprávu o zřícení části mostu Morandi v Janově, které si vyžádalo několik desítek obětí. Dovolte mi, abych v této pohnuté chvíli vyjádřil jménem české veřejnosti i jménem svým hlubokou soustrast Vám i rodinám obětí,“ napsal Miloš Zeman v telegramu Sergio Mattarellovi.

  • K události se vyjádřil předseda Evropské rady Tusk

    „Mé srdce a myšlenky jsou v Janově se všemi oběťmi, jejich rodinami a milovanými,“ napsal Tusk na Twitteru.

  • Fotbalový tým Janov CFC zrušil trénink

    Jeden ze dvou janovských profesionálních fotbalových týmů, Janov CFC, zrušil kvůli dnešnímu neštěstí trénink.

  • Svědci uvedli, že neštěstí odstartoval úder blesku

    „Blesk udeřil do spodku pilíře. Hned poté se začal drolit cement a pak se všechno zhroutilo a byl konec světa,“ citoval list La Repubblica člena čtyřčlenné rodiny, která tragédii přihlížela. Nyní se v péči psychologů vzpamatovává ze šoku. „Viděli jsme, jak stavba povolila a potom spadl dolů první kamion,“ popisovali svědci.

  • Obyvatelé z okolí mostu se evakuovali

    Stanice Sky TG24 uvádí, že domy v okolí mostu byly evakuovány, protože hrozí zřícení dalších částí stavby.

  • Janovský arcibiskup vyjádřil soustrast

    „Jsem hluboce zarmoucen obrovským neštěstím, ke kterému došlo v Janově a jež způsobilo četná úmrtí, zranění a velkou škodu,“ uvedl janovský arcibiskup Angelo Bagnasco. „Naše modlitby jsou s těmi, které havárie postihla. Janov překoná dnešní truchlení a bolest a ukáže svou solidaritu,“ dodal podle serveru BBC News.

  • O příčině se zatím spekuluje

    V době neštěstí silně pršelo a někteří lidé tvrdí, že k tragédii přispělo podmáčení půdy. V italských médiích se ale objevují také zprávy, že most ze 60. let minulého století byl často opravován a experti upozorňovali na nedostatečnost těchto oprav. Rovněž guvernér Toti dnes prohlásil, že údržba mostu se ukázala jako nedostatečná.

    Za údržbu objektu je podle italského ministra dopravy Danila Toninelliho zodpovědná firma Autostrade, která ho provozuje. Podle italské tiskové agentury ANSA most, který je hlavní spojnicí na italskou a francouzskou riviéru, byl dlouhodobě přetížen příliš velkým provozem.

Reklama

Hlavní zprávy