Hlavní obsah
Online

Británie pravděpodobně nařídí lidem nad 70 let čtyřměsíční izolaci

Foto: Profimedia.cz

Epicentrem koronaviru je v současné době Itálie.

Reklama

aktualizováno •

Zatímco v Číně a Koreji epidemie polevuje, v Evropě nebo Íránu počet infikovaných dál roste. Španělsko kvůli šíření koronaviru vyhlásilo dvoutýdenní nouzový stav a zásadním způsobem omezí pohyb občanů. Po Itálii je druhou nejvíce zasaženou zemí v Evropě. Nakažených je tam více než 6000 a mrtvých 189. Francie zavře obchody a restaurace. Vietnam v sobotu oznámil pět nových nakažených koronavirem, jedním z nich je i český občan. Británie zvažuje v příštích pěti až dvaceti dnech zavedení opatření válečného typu. Může dojít i na zabavování hotelů a dalších budov, aby v nich mohly vznikat dočasné nemocnice.

Článek

Španělský premiér Pedro Sánchez v sobotu kvůli koronaviru vyhlásil v zemi stav nouze. Platit bude 15 dní, Sánchez ale nevyloučil, že by se mohl ještě prodloužit. Samotné omezení pohybu má začít platit od pondělí. Až na obchody s potravinami a základním zbožím by měly být zavřeny všechny instituce.

Dnes o půlnoci zavře obchody a restaurace Francie. Výjimku budou mít jen obchody prodávající zboží denní potřeby. Premiér Édouard Philippe obyvatele země vyzval, aby omezili pohyb a pokud možno pracovali z domova. Nedělní první kolo komunálních voleb se podle Philippa uskuteční.

Ve Francii na nemoc z koronaviru zemřelo už 91 lidí. Celkem se v zemi novým typem viru nakazilo téměř 4500 lidí.

Velká Británie na rozdíl od mnoha evropských zemí žádná drastická opatření zatím nepřijala. V uplynulých dnech za to čelila kritice, podle místních médií ale teď kabinet připravuje zákaz akcí s účastí velkého počtu lidí. Opatření by se mohlo dotknout i tenisového turnaje ve Wimbledonu či festivalu v Glastonbury. Platit by mělo začít příští týden.

Británie má více než 1000 nakažených a bilanci obětí na životech zvýšila na 21. V pátek bylo mrtvých deset. Země oznámila i svůj první případ novorozence nakaženého koronavirem. Nemocná je i jeho matka, ale není jasné, zda se dítě nakazilo už v děloze, nebo až při porodu.

Dalších pět nakažených koronavirem oznámil Vietnam, celkem jich má 53. Mezi novými případy je i jeden Čech. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) uvedl, že muž je v lékařské péči v Ho Či Minově Městě. „Je to první případ našeho občana, který má mimo republiku pozitivní nález,“ řekl ministr ČTK. České velvyslanectví již muže kontaktovalo. Vietnam také uvedl, že nebude povolovat vstup lidem, kteří pobývali v minulých dvou týdnech v zemích schengenského prostoru a v Británii.

Kromě Itálie a Španělska se koronavirus šíří i jinde v Evropě, kterou v pátek Světová zdravotnická organizace (WHO) označila za nové ohnisko nákazy.

První dva případy oznámilo Kosovo. Poslední evropskou zemí bez potvrzeného výskytu viru tak je Černá Hora.

Polsko hlásí už druhou oběť a 93 nakažených. V Maďarsku je infikovaných 25. V Rusku je 45 potvrzených případů a země hodlá posílit boj proti šíření nemoci. Od neděle zavře hranice s Polskem a Norskem.

Počet nakažených výrazně vzrostl v Íránu, kde se koronavirem nakazilo už 12 700 lidí. To je o 1300 více než v pátek. Na onemocnění COVID-19 tam zemřelo 611 lidí. Írán je nejvíce zasaženou zemí na Blízkém východě. Saúdská Arábie od neděle na 14 dní přeruší letecké spojení se zahraničím, aby šíření viru v zemi zabránila.

Spojené státy, které v pátek vyhlásily stav nouze, mají přes 2000 potvrzených případů a více než 40 mrtvých. První oběť oznámil stát New York. Sněmovna reprezentantů schválila mimořádný legislativní balíček na pomoc rodinám a pracovníkům zasaženým epidemií nového koronaviru.

V pevninské Číně, odkud se virus loni začal šířit, naopak počet případů klesá. Země má za pátek 11 nových případů nákazy a 13 obětí. Celkový počet obětí tam vystoupal na 3189 z celkem 80 824 infikovaných. Klesá také počet nově nakažených v Jižní Koreji, která má k dnešku 8086 případů. V zemi se druhý den po sobě vyléčilo víc pacientů, než se jich nově nakazilo.

Pro oblast filipínské metropole Manily byl vyhlášen od půlnoci zákaz nočního vycházení, platí do 14. dubna. Nový Zéland bude od neděle požadovat 14denní izolaci od všech, kdo přicestují ze zahraničí.

O společném postupu proti pandemii se budou v pondělí radit přes videokonference lídři skupiny G7 (USA, Francie, Japonsko, Německo, Británie, Kanada a Itálie).

  • Italský hudebník zahrál spoluobčanům z balkonu na trumpetu

    Italský hudebník Raffaele Kohler zahrál v Miláně ze svého balkonu píseň O mia bela Madunina.

  • Ochranná opatření mají dopad na ekonomiku po celém světě

    Po celém světě se kvůli ochranným opatřením zhoršují ekonomické vyhlídky. Významný propad v sobotu zaznamenaly evropské akcie, burzy v Paříži, Miláně a Madridu hlásí nejvyšší propady od svého založení.

    Burza v Londýně klesla nejvíce od října 1987, ta frankfurtská od roku 1989. Významně kvůli zákazu cestování z Evropy do USA klesly hlavně akcie aerolinek. Německá vláda se ve snaze minimalizovat dopady šíření viru rozhodla ekonomiku země podpořit částkou až půl bilionu eur (zhruba 13 bilionů Kč).

  • Británie asi nařídí lidem nad 70 let čtyřměsíční izolaci

    Británie kvůli nebezpečí nákazy novým koronavirem asi brzy nařídí všem lidem nad 70 let kompletní izolaci po dobu čtyř měsíců. Řekl to dnes politický redaktor britské televizní stanice ITV Robert Peston. Upozornil také, že vláda v příštích pěti až 20 dnech pravděpodobně zavede opatření válečného typu. Mohlo by podle něj dojít i na nucené zabavení hotelů a dalších budov, aby v nich mohly vznikat dočasné nemocnice. Vláda by mohla pro své účely zabavit i soukromé nemocnice, dodal.

  • Nákaza se objevuje i v Africe

    Koronavirová nákaza se postupně objevuje i v dosud relativně nezasažené Africe. První případy v sobotu oznámily Ghana, Gabon, Keňa, Súdán, Etiopie a Guinea.

  • Španělsko kvůli koronaviru vyhlásilo nouzový stav

    Španělský premiér Pedro Sánchez dnes kvůli novému koronaviru vyhlásil v zemi stav nouze. Platit bude 15 dní, Sánchez ale nevyloučil, že by se mohl ještě prodloužit. Ve snaze zabránit šíření viru se uzavřou restaurace, kavárny, bary, kina a další zábavní podniky. Z obchodů budou moci zůstat otevřené jen ty, které prodávají základní potřeby, jako jsou obchody s potravinami či drogerie. „Dekretem o vyhlášení nouzového stavu vstupujeme do nové fáze. Hlavní prioritou je zdraví obyvatel,“ uvedl Sánchez.

  • Německo a Itálie kvůli koronaviru masově objednávají ventilátory

    Německo a Itálie kvůli epidemii nového koronaviru masově objednávají plicní ventilátory. Ty jsou životně důležité pro pacienty s koronavirem, jimž se v plicích vytváří tekutina a kterým tyto přístroje pomáhají s dýcháním. Informovala o tom agentura Reuters. V nemocnicích ventilátorů není dost, podle výrobců nyní poptávka výrazně převyšuje nabídku.

    Podle německého výrobce zdravotnických zařízení Drägerwerk si u něj berlínská vláda objednala 10.000 ventilátorů na intenzivní respirační péči. Je to největší objednávka v dějinách firmy a rovná se její celoroční produkci.

  • Izrael uzavře kavárny, restaurace a zábavní podniky

    Kvůli šíření nového koronaviru Izrael od neděle částečně utlumí ekonomiku. Uzavře kavárny, restaurace a zábavní podniky. V boji s nákazou nasadí protiteroristické technologie, uvedl v sobotu izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

    Fungovat budou pouze životně důležité služby – otevřené zůstanou lékárny, supermarkety a banky. Zaměstnanci nemají chodit do zaměstnání, pokud to nebude nutné. Pokud to schválí vláda, budou k izolaci lidí přenášejících virus použity nástroje pro sledování teroristů, sdělil také Netanjahu.

  • Italské letectvo podpořilo spoluobčany

    Italské letectvo v sobotu symbolicky podpořilo spoluobčany leteckou show. Tu doprovodila Pavarottiho píseň Nessun Dorma.

  • Francie uzavře obchody a restaurace

    Francie kvůli šíření nového typu koronaviru uzavře od sobotní půlnoci kavárny, restaurace a obchody, s výjimkou těch se zbožím běžné potřeby. Na tiskové konferenci to dnes oznámil premiér Édouard Philippe. Občany přitom vyzval, aby omezili pohyb, a pokud možno pracovali z domova. Nedělní první kolo komunálních voleb se podle Philippa uskuteční.

  • Norsko uzavře kvůli koronaviru všechna letiště a přístavy

    Norsko uzavře od pondělního rána kvůli šíření koronaviru všechny přístavy a letiště, oznámila dnes premiérka Erna Solbergová. Vláda je podle ní v kontaktu s leteckými společnostmi, které v minulých dnech upozorňovaly na potíže, s nimiž se kvůli omezení cest potýkají. Skandinávské aerolinky SAS dnes uvedly, že kvůli epidemii nového koronaviru přechodně propustí 100 pilotů a 100 členů posádky. První úmrtí na onemocnění z koronaviru dnes oznámilo Dánsko.

  • Obrazem: vykoupené obchody v San Franciscu

    Lidé nakupují potraviny do zásoby nejen v Česku. Obdobná situace je například i ve Spojených státech. Takto to v sobotu vypadalo v obchodech Trader Joe's a Whole Food v San Franciscu.

  • V Itálii si koronavirus v sobotu vyžádal 175 obětí

    V Itálii na onemocnění způsobené koronavirem zemřelo už 1441 lidí. V pátek bylo obětí 1266, za posledních 24 hodin se tak bilance zvýšila o 175, informovala dnes s odvoláním na civilní ochranu italská média.

    Celkový počet případů nákazy koronavirem přesáhl v Itálii 21 000. Ve srovnání s pátkem se zvýšil téměř o 3 500.

  • Donald Trump se nechal otestovat na koronavirus, na výsledek se čeká

    Americký prezident Donald Trump podstoupil test na koronavirus. Podle agentury AFP bude Bílý dům měřit teplotu všem, kteří jsou s prezidentem v blízkém kontaktu.

  • USA rozšíří zákaz letů z Evropy na Británii a Irsko

    Spojené státy rozšíří zákaz letů z Evropy kvůli šíření nového typu koronaviru také na Británii a Irsko. S odvoláním na své zdroje z administrativy prezidenta Donalda Trumpa i leteckých společností o tom dnes informují agentury AP a Reuters. Zákaz letů zatím platil pro 26 evropských zemí včetně Česka.

    Rozšíření zákazu na Británii a Irsko, tedy země, které nejsou součástí schengenského prostoru volného pohybu osob, by podle agentury Reuters mělo začít platit příští týden.

  • V Itálii poděkovali pacienti lékařům potleskem z oken nemocnic

    V sobotu v pravé poledne poděkovali pacienti po celé Itálii lékařům a zdravotním sestrám potleskem z oken nemocnic. Vyjádřili jim tak vděk za práci, kterou v boji s koronavirem vykonávají.

  • Podle japonského premiéra se olympijské hry rušit nebudou

    Letní olympijské hry, které se mají konat v Japonsku v červenci letošního roku, se odkládat nebudou. Veřejnost o tom ujistil japonský premiér Šinzó Abe. Konečné rozhodnutí ale podle premiéra spočívá na Mezinárodním olympijském výboru (IOC).

  • Sýrie do dubna přeruší výuku ve školách

    Sýrie uzavřela školy a zrušila většinu veřejných akcí, i když oficiálně neohlásila žádný případ nákazy novým koronavirem. Podle jejího ministra školství jde o preventivní opatření.

    Ministr Imád Azáb řekl, že školy zůstanou zavřené do 2. dubna. Vyvracel také tvrzení, že Sýrie případy nákazy tají, když řekl, že vláda by nemohla takovou věc utajit.

    Veřejné instituce mají omezit činnost, v některých bude pracovat jen 40 procent zaměstnanců.

    Sýrie je jedním ze tří států v regionu, které ještě žádný případ onemocnění neoznámily. Kromě ní je to také Jemen a Libye. Syrská vláda ve snaze ochránit zemi přerušila letecké spojení s Íránem, s nímž má hojné kontakty.

Reklama

Hlavní zprávy