Hlavní obsah

V izolační zeleni v Praze nemohou být billboardy, řekl soud

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V plochách takzvané izolační zeleně podél komunikací v Praze nelze umísťovat reklamní billboardy.

Článek

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost společnosti Jarnette Réclame, která neúspěšně žádala o prodloužení platnosti územního souhlasu s billboardem v Braníku při sjezdu z Jižní spojky na Modřanskou. Rozhodnutí NSS je dostupné na jeho webu.

Společnost původně získala souhlas v roce 2012 na čtyři roky. Pro další čtyři roky stavební úřad žádosti nevyhověl, protože billboard je umístěn v monofunkční ploše izolační zeleně, kde územní plán reklamní zařízení neumožňuje. Účelem izolační zeleně je ochrana okolí před hlukem a prachem.

Stavbu určenou pro reklamu nelze podle NSS počítat ani mezi některá doplňková funkční využití, která územní plán v izolační zeleni připouští. Jde například o drobné vodní plochy, cyklistické stezky, liniová vedení nebo stavby nezbytné pro hromadnou dopravu.

„Stavba pro reklamu prostě slouží jen k účelu reklamy, tedy ke komerční masové komunikaci zadavatele reklamy. Tvrzení stěžovatelky, že billboard má stejně jako zeleň též funkci ochrannou, protože přece v době suchého a horkého léta vrhá stín, brání vysušování půdy a svou plochou zachycuje prach, jsme opravdu nemohli brát vážně,“ uvedl soudce zpravodaj Tomáš Langášek.

Doplnil, že stín vrhají i výškové budovy a prach padá na všechno. „Pak by platilo, že čím větší stavba, tím lépe, a nebyl by vůbec důvod plochy zeleně v územním plánu stanovovat a chránit před zastavěním,“ poznamenal Langášek.

NSS nedal firmě za pravdu ani v tom, že měla s ohledem na legitimní očekávání nárok na prodloužení už jednou získaného územního souhlasu. Soudci konstatovali, že šlo od počátku o stavbu dočasnou s přesně vymezenou dobou trvání souhlasu a že teprve nynější zamítavé rozhodnutí je v souladu se zákonem a pražským územním plánem. Podobně se NSS vypořádal i s odkazem na údajně odlišné rozhodování jiných stavebních úřadů v Praze.

Reklama

Doporučované