Hlavní obsah

V Izraeli se šíří varianta delta. Vakcína od Pfizeru je vůči ní slabší

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Izrael zaznamenal pokles účinnosti vakcíny společností Pfizer a BioNTech. Dochází k tomu převážně kvůli rozvolnění vládních omezení a v důsledku šíření varianty delta, na niž vakcína podle nové studie reaguje hůře.

Článek

Z nové studie Hebrejské univerzity vyplývá, že v období od 2. května do 5. června měla vakcína 94,3% účinnost. Do začátku července se míra účinnosti propadla na 64 %. Podobný pokles byl zaznamenán i v ochraně proti příznakům koronaviru.

Podle studie je vakcína společnosti Pfizer proti nové variantě delta účinná jen ze 70 procent, uvádí web The Times of Israel. Proti dřívějším variantám přitom účinnost vakcíny dosahovala až 95 procent. Podle studie je vakcína společnosti Pfizer také méně účinná při prevenci rozvoje závažných příznaků u osob nakažených variantou Delta.

Deník Haaretz informoval o údajích ministerstva zdravotnictví, podle nichž je varianta delta v posledních dvou týdnech zodpovědná za více než 90 procent nových případů covidu-19 v Izraeli. Předtím to bylo pouze 60 procent nových případů v zemi.

V neděli bylo v Izraeli zaznamenáno 343 nových případů koronaviru, informovalo v pondělí ministerstvo zdravotnictví. To je nejvyšší číslo za poslední tři měsíce. Podle ministerstva zdravotnictví je navíc polovina z nových pacientů již očkovaná.

Třetinu nových pacientů pak tvořily děti mladší 11 let a dalších 13 procent bylo ve věku 12 až 18 let. Z 50 000 provedených testů se s pozitivním výsledkem vrátilo 0,7 procenta.

Izraelská očkovací kampaň byla jednou z nejpovedenějších a nejrychlejších na světě. Dosud je plně očkováno 57 % populace, včetně 88 procent populace starší 50 let – skupiny, která je považována za koronavirem nejvíce ohroženou. Obě dávky vakcíny tak obdrželo téměř 5 z 9 milionů občanů země.

Prvních sedm případů delty v Izraeli bylo nahlášeno 16. dubna. Tehdy se podle izraelských médií zdálo, že Izrael má krizi téměř za sebou. Podle údajů ministerstva zdravotnictví však počet závažných případů koronaviru v Izraeli od minulého týdne rovněž vzrostl téměř o 50 procent, a to na 35 případů k pondělnímu ránu.

Také hlavní izraelské mezinárodní letiště zaznamenává rekordní počet cestujících, kteří opouštějí Izrael, a to navzdory výzvám premiéra Naftaliho Bennetta, aby se Izraelci vyhýbali zbytečným cestám.

Podle údajů Izraelské správy letišť (IAA) odletělo v červnu z mezinárodního letiště Ben Gurion 301 tisíc cestujících, což je od začátku pandemie koronaviru rekordní počet. Jde také o dvojnásobek oproti květnu, kdy rovněž došlo k poklesu letecké dopravy nad Izraelem, a to kvůli bojům v Pásmu Gazy.

Minulý čtvrtek, první den letních školních prázdnin, byl také na izraelském hlavním letišti milníkem. V ten den odletělo v rámci téměř 100 letů přibližně 21 000 lidí. V porovnání s obdobím před výskytem koronaviru je to sice malé číslo, ale ve srovnání s několika posledními měsíci byl červen zlomovým obdobím.

V dubnu variantu delta identifikovali jako rychle se šířící mutaci v Indii. Od té doby se rozšířila po celém světě. Zpráva Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) odhaduje, že nakažlivější kmen by mohl do konce srpna představovat 90 % nových případů v EU. Podle ECDC je varianta delta (B.1.617.2) o 40–60 procent přenosnější než varianta alfa (B.1.1.7), která byla poprvé zaznamenána v Anglii.

„Varianta delta je nebezpečná, nadále se vyvíjí a mutuje, což vyžaduje neustálé hodnocení a pečlivé přizpůsobování,“ pronesl na pravidelné tiskové konferenci Tedros Adhanom Ghebreyesus, předseda Světové zdravotnické organizace (WHO). „Delta byla zjištěna nejméně v 98 zemích a rychle se šíří v zemích s nízkou i vysokou proočkovaností.“

Podle Univerzity Johnse Hopkinse si pandemie od prosince 2019 vyžádala více než 3,97 milionu obětí ve 192 zemích a regionech, přičemž celosvětově bylo hlášeno přibližně 183,74 milionu případů.

Reklama

Doporučované