Hlavní obsah

V Izraeli začaly kulturní akce pro lidi s očkovacím pasem

Foto: Profimedia.cz

Snímek z koncertu pro očkované v Izraeli.

Reklama

V izraelském Tel Avivu se ve středu pod širým nebem uskutečnil koncert. Diváci se před vstupem na akci museli prokázat takzvaným zeleným pasem, který dokládá, že byli očkováni proti covidu-19 nebo nemoc prodělali.

Článek

Koncert byl mezi prvními kulturními akcemi v Izraeli, jež jsou po nedělním rozvolnění uzávěry přístupné pouze držitelům vládou schválených zelených pasů. Ty potvrzují, že se dotyčný zotavil z koronavirové nákazy nebo byl před více než týdnem očkován druhou dávkou vakcíny.

Pro svět, který usiluje o návrat k normálu, by izraelská strategie mohla představovat precedens, píše agentura Reuters.

„Sedět mezi očkovanými lidmi poskytuje ochranu a také pocit bezpečí,“ řekl podnikatel v důchodu Doron Zicher, který za soumraku přišel do telavivského parku Jarkon na koncert izraelské zpěvačky Nurit Galronové. „Je to skvělý pocit opět zažít veřejná vystoupení a zapojit se do aktivit poté, co jsem zůstával skoro rok doma v poněkud izolovaném prostředí,“ dodal.

Zhruba třetina z více než devíti milionů Izraelců dosud obdržela obě dávky očkování proti covidu-19. Od začátku pandemie země zaznamenala přes 760 000 případů infekce, přičemž aktuálně nakažených eviduje přes 42 000. Více než 5 600 Izraelců po nemoci covid-19 zemřelo.

Zelený pas Izrael spustil o víkendu s cílem oživit ekonomiku. Posilovny, bazény, divadla a hotely jsou přístupné pouze držitelům tohoto potvrzení. Zařízení podle Reuters musejí omezit svou kapacitu a dohlížet na dodržování rozestupů. Představitelé izraelského zdravotnictví doufají, že systém bude motivovat občany, kteří jsou k vakcinaci skeptičtí, aby se nechali naočkovat. Podle dosavadních izraelských studií vakcína Pfizer/BioNTech nejen chrání před nemocí covid-19, ale také snižuje míru přenosu koronaviru.

„Pokud bych musel jít na kulturní akci a nebudou tam chtít zelené pasy, tak bych nešel,“ řekl Reuters 66letý Michal Porat. „Chci o tom vědět a mít jistotu, že všichni vedle mě mají imunitu nebo jsou očkovaní. Lidem, kteří nebyli, bych nedůvěřoval,“ dodal.

Reklama

Doporučované