Hlavní obsah

V Jablonci je opět průjezdná jedna z hlavních tepen - ulice Generála Mrázka

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Jablonci nad Nisou je od pondělí opět plně průjezdná jedna z hlavních dopravních tepen v centru - ulice Generála Mrázka. Kvůli výstavbě dešťové kanalizace a rekonstrukci dalších inženýrských sítí byla zavřená od května.

Článek

Stavba si vyžádala zhruba 18 milionů korun z městského rozpočtu. Radnice financovala nejen dešťovou kanalizaci, ale také stavbu chodníků, nové povrchy komunikací nebo veřejné osvětlení.

„Vozy teď mohou projet křižovatkou ulic Generála Mrázka, Komenského a Liberecké a vjíždět opět vlevo do podzemního parkoviště OC Centrál a odtud ulicí Komenského a Kostelní na Anenské náměstí nebo do ulice Budovatelů. Z křižovatky u městského divadla mohou opět auta projet doprava kolem pošty vzhůru Opletalovou ulicí,“ doplnil náměstek primátora Petr Roubíček (ODS). Zavřená podle něj zatím zůstává křižovatka Liberecké a Průmyslové, kde se bude pracovat do konce stavební sezony a příští rok na jaře se tam stavbaři opět vrátí.

„Stavba to byla velmi komplikovaná. Kdo se někdy snažil skloubit minimálně tři subjekty na jedné akci, ví, jak těžká to je věc. Tady pracovalo hned pět subjektů – město stavělo svou dešťovou kanalizaci, kterou mu ukládá zákon, a připravovalo nové veřejné osvětlení, Severočeská vodárenská rekonstruovala kanalizaci splaškovou i vodovod, plynaři opravovali své vedení, pokládaly se sítě,“ popsal rozsah prací v centru města Roubíček.

Stavební práce zkomplikovala i pandemie, kvůli které chyběli dodavatelům dělníci, komplikací byl i růst cen stavebního materiálu. Při stavbě navíc dělníci odhalili historické sítě, které nebyly zanesené ve starých mapách a neodhalila je ani digitální diagnostika. Stavbu zkomplikovaly podle Roubíčka také červencové přívalové deště, kdy voda naplnila výkopy a poničila i spoje zcela nové kanalizace a ucpala ji naplaveným materiálem.

Na výstavbě dešťové kanalizace se v centru Jablonce nad Nisou pracuje od loňského jara a v příštím roce bude stavba pokračovat, obyvatelé tak musí počítat s dalším dopravním omezením. V plánu je výstavba retenční nádrže pod Anenským náměstím. Na projekt za 40 milionů korun získala radnice 16,5 milionu korun z evropských fondů. Stavět se bude podle Fričové i další rameno kanalizace a rekonstruovat se budou sítě v Kamenné ulici.

Reklama

Související témata:

Doporučované