Hlavní obsah

V Jablonci se bude v sobotu hrát naposledy na automatech, kasina zůstanou

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Vyhlášku o regulaci hazardu zakazující herní automaty od 1. srpna schválilo městské zastupitelstvo v dubnu 2019 na základě referenda, které se uskutečnilo o rok dříve. Živá hra a další druhy hazardních her v kasinech zůstanou.

Článek

K vyhlášce se jablonečtí zastupitelé znovu vrátili letos v červnu, kdy Česká komora loterního průmyslu při Hospodářské komoře ČR požádala s ohledem na koronavirová opatření o pozastavení vyhlášky a prodloužení lhůty k odstranění herních automatů.

V současné době jsou provozovatelé hazardních her podle Stanislava Brunclíka z komory loterního průmyslu v situaci, kdy byl veškerý jejich provoz téměř rok uzavřený. „Provozovatelé tak přišli o značnou část přechodného ustanovení, kdy bylo možno povolenou technickou hru provozovat. Nejen provozovatelé samotní, ale i jejich zaměstnanci a navázané služby potřebují čas na stabilizaci,“ uvedl v žádosti Brunclík. Data z ministerstva financí za uplynulý rok podle něj také jasně potvrdila, že cesta nulové tolerance technických zařízení v kamenných pobočkách otázku problematického hráčství neřeší.

Nikdo z provozovatelů kasin v Jablonci se ale podle Čeřovského s podobnou žádostí na radnici neobrátil, i proto zastupitelé odložení účinnosti vyhlášky odmítli. „Od 1. srpna tak automaty v Jablonci nebudou a záleží na provozovatelích kasin, zda se jim jejich provoz bez automatů jen s živou hrou vyplatí a budou pokračovat,“ dodal primátor.

Vyhlášku, která měla ukončit provoz všech heren a kasin, schválilo zastupitelstvo v Jablonci poprvé už v roce 2011. S hazardem chtělo druhé největší město v Libereckém kraji skončit k 1. lednu 2015. V červnu 2015 ale novelou vyhlášky zastupitelé hazard opět povolili. Změnu postoje vedení města v čele s ODS zdůvodnilo tím, že nulová tolerance není řešením a vede jen k obcházení zákona a vzniku nelegálních heren. Jablonec vyhláškou povolil jen vznik kasin, nikoli heren. V kasinech tak nemohou peníze prohrávat lidé závislí na dávkách a nedostanou se tam ani nezletilí.

Odpůrci hazardu žádali už před šesti lety jeho úplné zrušení, vyhlášení referenda však tehdy zastupitelé nepodpořili. Zorganizovat se ho podařilo až v lednu 2018 s prezidentskými volbami, to už ale lidé rozhodovali jen o herních automatech, živé hry a dalších druhů hazardních her v kasinech se otázky netýkaly. „Podle statistik není živá hra takovým problémem jako automaty. Lidí závislých na živé hře zdaleka není tolik,“ řekl tehdy ČTK opoziční zastupitel Jakub Macek (Změna).

Pro zrušení hracích automatů hlasovalo v Jablonci před třemi lety bezmála 12.500 lidí, to je 87,95 procenta účastníků místního referenda. Do hlasování se zapojilo 39,37 procenta oprávněných voličů.

Reklama

Doporučované