Hlavní obsah

V Jablonci začne v sobotu trienále a muzeum otevře přístavbu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Muzeum v Jablonci nad Nisou v sobotu zahájí několikaměsíční mezinárodní trienále skla a bižuterie. Otevře zároveň skleněnou přístavbu ve tvaru skleněného krystalu za 57 milionů korun, jež se stavěla dva roky.

Článek

Na hlavní výstavě trienále budou stovky současných produktů 80 značek z osmi zemí, jež v posledních třech letech zaujaly na českém trhu. Novináře o tom informoval hlavní kurátor projektu Petr Nový.

Trienále navazuje na tradici slavných bižuterních výstav z druhé poloviny minulého století. Cílem je prezentovat to nejlepší, co se ve skle a bižuterii objevilo v posledních třech letech. Kvůli omezením v souvislosti s koronavirem bude ale letošní program trienále chudší, z pěti plánovaných výstav budou tři a v sobotu nebude ani slavnostní zahájení s programem.

Hlavní letošní výstava Trendy.design.produkce se sklem, bižuterií, autorským šperkem a svítidly od 80 producentů bude až do začátku listopadu ve třech výstavních sálech muzea. „Je-li mi známo, neexistuje nikde v Evropě obdobný nekomerční projekt v tomto rozsahu,“ uvedl Nový. „Budeme tam prezentovat právě to, jak samotné firmy za poslední tři roky vnímají, co z jejich portfolia je pro ně trend, čemu říkají design a co je produkce. A budeme i zvědaví, jak na to budou reagovat návštěvníci,“ uvedl kurátor. Návštěvníci budou moci poprvé hlasovat, která kolekce se jim nejvíce líbí.

Novinkou bude také to, že samostatný prostor dostanou designová svítidla. Budou ve skleněné přístavbě, která se v sobotu premiérově otevře veřejnosti. „Kromě svítidel můžete obdivovat jedinečné zasklení - 243 skleněných desek o celkové ploše 480 metrů čtverečních, každé jiné velikosti a tvaru, bez jediného pravého úhlu,“ uvedla ředitelka muzea Milada Valečková. Podle ní je z přístavby i úchvatný výhled na panorama jabloneckého Petřína. V sobotu začnou i další dvě výstavy. Jedna se jmenuje Reflexe a budou na ní díla deseti zahraničních výtvarníků, kteří tvoří v Česku. Na výstavě Designová 10 se muzeum pochlubí exponáty, které získalo za posledních deset let do svých sbírek.

Reklama

Doporučované