Hlavní obsah

V jahodách v Austrálii našli jehly. Vláda vypsala odměnu za dopadení pachatele

„Napíchané" jahody v Austrálii.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Vláda australského státu Queensland nabízí odměnu ve výši více jak jednoho a půl milionu korun za informace vedoucí k dopadení pachatele zodpovědného za jehly nalezené v jahodách šesti různých prodejních značek.

Článek

Podle prohlášení policie se jehly a připínáčky nachází v jahodách až od šesti různých prodejců. Vládní úřady varovaly obyvatele Queenslandu, aby drobné ovoce před konzumací krájeli.

Jedná se o značky Berry Obsession, Berry Licious, Donnybrook Berries, Love Berry, Delightful Strawberries a Oasis. Vyšetřovatelé dodali, že kontaminované ovoce zřejmě pochází od dodavatele s pobočkou ve státě.

„Někdo se snaží sabotovat potravinářský průmysl s jahodami. Zároveň s tím ale ohrožuje na životech všechny obyvatele, především rodiny s dětmi, jejichž životy jsou v riziku,” vyjádřila se k případu na sobotní tiskové konferenci premiérka Queenslandu Annastacia Palaszczuková.

Premiérka státu na konferenci také potvrdila odměnu za jakékoliv informace k pachateli ve výši více jak jednoho a půl milionu korun.

První varování ze strany místních úřadů přišlo podle serveru BBC po zveřejnění příspěvku Joshua Ganea, který na sociální síti Facebook publikoval fotku jahody s nalezenou jehlou i s popisem svého „bolestného zážitku”.

Stát Queensland je s ročním obratem přesahujícím dvě miliardy korun největším producentem jahod v potravinářském průmyslu Austrálie. Obchodní řetězec Woolworths Group ji však všechny výše zmíněné značky stahuje ze svých supermarketů a další ho následují. Ceny jahod podle zpravodajského kanálu ABC News po celé zemi klesají.

Reklama

Doporučované