Hlavní obsah

Tisíce lidí se v Janově loučily s oběťmi zříceného mostu. Záchranáři našli další mrtvé

Příbuzní obětí zříceného mostu se v Janově rozloučili se svými blízkými.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Část příbuzných odmítla účast na státním pohřbu v Janově. Počet potvrzených obětí úterního neštěstí stoupl na 42. Itálie na sobotu vyhlásila státní smutek.

Článek

Oficiální smuteční obřad se konal v pavilonu janovského výstaviště. Mši sloužil milánský arcibiskup Mario Delpini. Účastnili se jí příbuzní osmnácti obětí úterního zřícení části Morandiho mostu. Na státní pohřeb dorazil také italský prezident Sergio Mattarella a předseda vlády Giuseppe Conte, na místě byla také předsedkyně senátu Maria Elisabetta Casellatiová.

Na pohřeb dorazilo asi 5000 lidí, kromě pozůstalých i představitelé samosprávy, zástupci záchranářů nebo hráči dvou janovských fotbalových klubů.

V popředí pavilonu bylo postaveno 18 rakví pokrytých záplavou květin a věnců, trikolorami v národních barvách i plyšovými hračkami a dalšími osobními věcmi zemřelých. Nejmenší rakev patřila nejmladší oběti, osmiletému chlapci Samuelovi. Ještě před začátkem pohřbu si vysloužili obrovský aplaus z auditoria příslušníci záchranných složek, kteří na obřad dorazili. Viditelně dojatí hasiči a zdravotníci kondolovali některým příbuzným obětí, společně s italskými předními politiky.

Rodiny ostatních obětí se rozhodly uspořádat pohřby v soukromí. Někteří pozůstalí dali v pátek veřejně najevo, že jejich neúčast na obřadu je výrazem odporu proti státu. Dávají totiž tragédii za vinu politické reprezentaci.

„Je to volba rodinných příslušníků a tu je potřeba respektovat,” komentoval jejich rozhodnutí janovský arcibiskup Angelo Bagnasco.

Zřícení části dálničního mostu vyvolalo debaty o stavu italské infrastruktury. V betonových troskách zahynulo nejméně 42 lidí. Záchranáři v noci na sobotu objevili auto pohřbené pod obrovským kusem betonu ze zříceného pilíře. Ve voze cestovali rodiče a jejich devítiletá dcera. Pod troskami se našlo také tělo 30letého muže.

Vláda sestavila komisi, která má vyšetřit příčiny tragédie. Jeden z členů této komise v pátek oznámil, že by za zřícením mohlo být přetržení nosného lana.

Reklama

Související témata:

Doporučované