Hlavní obsah

V Jaroměřicích nad Rokytnou začal 23. ročník hudebního festivalu Petra Dvorského

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Vystoupením německé sopranistky Manuely Uhlové a litevského tenora Kristiana Benedikta začal dnes v Jaroměřicích nad Rokytnou na Třebíčsku 23. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského.

Článek

Festival potrvá do 21. srpna. Dějištěm zahajovacího koncertu bylo poprvé nádvoří jaroměřického zámku. Obvykle festival startuje v mnohem rozlehlejší zámecké zahradě. Pořadatelé se pro místo rozhodli s ohledem na zamýšlenou sníženou kapacitu koncertů.

„Ve chvíli, kdy jsme se museli rozhodnout, jakou formou letos festival uspořádáme, zase nebylo nic jistého, proto jsme raději volili tuhletu formu, protože jsme věděli, že ji, budu upřímná, ufinancujeme. A že ji budeme moci uspořádat. Kapacita nádvoří je o hodně menší než v zahradě. Kdyby náhodou se stala ta nepříjemná věc, že by zase byl omezený počet lidí v hledišti, tak 500 lidí v zámecké zahradě by působilo legračně,“ řekla Lenka Šimečková z pořádající agentury ARS/KONCERT.. Rekordně navštěvované koncerty v zahradě měly až 3000 diváků, běžně jich bývalo 1500.

Zahraniční pěvce doprovodila Moravská filharmonie Olomouc. Jejich program tvořily skladby Giuseppe Verdiho, Richarda Wagnera nebo Giacoma Pucciniho. Na výslovné přání obou protagonistů byly zařazeny i árie z opery Rusalka Antonína Dvořáka. „Oba dva si přáli, aby mohli v Čechách zpívat česky, z čehož se samozřejmě těšíme. Není to stěžejní část jejich repertoáru a přesto o to měli sami eminentní zájem,“ řekla Šimečková.

Oba pěvci měli být hosty už loňského ročníku. Jeho program byl ale kvůli pandemii koronaviru přepracovaný, účinkovali jen domácí umělci. „Letos jsme byli trošičku optimisté v tom, že jsme si říkali, že vakcinace nám snad umožní mít alespoň pár zahraničních hostů,“ řekla Šimečková.

Na festival, který bude pokračovat 9. srpna koncertem Baroko věčně mladé, se v předprodeji prodala jen část vstupenek. Zájem byl asi třetinový oproti dřívějším ročníkům. Podle Šimečkové publikum s nákupem váhá s ohledem na platná protiepidemická opatření i kvůli počasí, které je v posledních dnech spíš deštivé. Dnešní večer byl ale přívětivý, bez deště. Nádvoří bylo zaplněné.

Festival, který tvoří desítka koncertů, se odehraje kromě Jaroměřic nad Rokytnou také na dalších místech Třebíčska včetně zámku Valeč nebo v dalešickém pivovaru. Místem koncertu duchovní hudby 19. srpna bude bazilika svatého Prokopa v Třebíči. Pořadatelé se pro Třebíč rozhodli už v roce 2019 kvůli tomu, že jaroměřický chrám svaté Markéty, kde se koncerty sakrální hudby konaly dřív, je v dlouhodobé rekonstrukci. V Třebíči vystoupí varhaník Petr Kolář a sopranistka Lenka Cafourková Ďuricová, přednese Biblické písně Antonína Dvořáka.

Závěrečný koncert festivalu Ve světě operety bude 21. srpna znovu na zámeckém nádvoří.

Reklama

Doporučované