Hlavní obsah

V jedné z bio rýží testy odhalily jed. Jde o nebezpečný arzen

Večerní zprávy, 24. 4. 2017.

 

Reklama

Naše Bio Rýže natural ze supermarketu Billa obsahovala vysoké množství arzenu. Vyplývá to z nezávislých testů pořadu A DOST!, který připravuje internetová televize Stream.cz. Obchodní řetězec výrobek stahuje z prodeje.

Článek

Jedovatou rýži testovala Vysoká škola chemicko-technologická v Praze.

„Výrobek Naše Bio Rýže natural z Billy měla bohužel 0,31 mg/kg arzenu," oznámila výsledky testů vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT Jana Hajšlová.

Pokud by člověk takovou rýži jedl ve větším množství, mohla by se u něj podle specialistky na zdravou výživu Margit Slimákové projevit alergie. V horším případě i vážnější onemocnění.

„To znamená zvýšené riziko rakoviny močového měchýře, plic, jater nebo kůže. Zvyšuje se také riziko onemocnění srdce a cév," řekla Slimáková.

Společnost Billa preventivně konkrétní šarži výrobku stáhla z prodeje.

„Děkujeme pořadu A DOST! za upozornění na hodnoty anorganického arzenu ve výrobku Naše Bio Rýže natural s datem minimální spotřeby do 16. 01. 2019, který byl po odvysílání pořadu stažen z prodeje. Učinili jsme tak bezprostředně, v zájmu všech našich zákazníků," napsal Seznamu v e-mailu mluvčí řetězce Rudolf Dreithaler.

Kompletní výsledky testu rýží najdete na naší internetové televizi Stream.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované