Hlavní obsah

V Jedovnicích staví cyklostezku do Krasové, otevře se příští rok na jaře

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Obyvatelé Jedovnic a blízké Krasové na Blanensku se letos na podzim dočkali stavby cyklostezky, která zjednoduší cestu cyklistům i pěším. Nebudou už muset absolvovat část trasy po poměrně frekventované silnici.

Článek

Obce zaplatí za stavbu zhruba osm milionů korun, 95 procent se podařilo získat jako dotaci z evropských peněz. První cyklisté po ní budou moct vyjet příští rok na jaře.

Cyklostezka vede mezi poli po historické cestě, která je dnes i červeně značenou turistickou trasou. Její délka je 1,2 kilometru a nově bude vyasfaltovaná, aby byla použitelná s výjimkou období se sněhovou pokrývkou celoročně. Současná cesta se v deštivějším období mění v blátivou pěšinu.

„Lidé z Krasové, kteří míří do naší střediskové obce, to budou mít bezpečnější. A turistů, kteří novou cyklostezku využijí, je tady taky moc,“ poznamenal starosta Jedovnic Jaroslav Šíbl, který začal s kolegy chystat stavbu zhruba před pěti lety.

Cyklostezka bude i vhodnou spojnicí pro cykloturisty. Z Jedovnic i z Krasové vede velké množství cyklotras po lesích a loukách Moravského krasu a v létě zde jezdí stovky turistů.

Reklama

Související témata:

Doporučované