Hlavní obsah

V Jeruzalémě znovu vypukly střety. Kvůli nucenému vystěhovávání rodin

Foto: ČTK

Střety mezi palestinskými demonstranty a izraelskou policií.

Reklama

Situace v jeruzalémském Starém Městě se o víkendu vyhrotila. Podle zdravotníků bylo od pátečního večera při násilných střetech s izraelskými bezpečnostními silami zraněno už na 300 Palestinců.

Článek

Izraelská policie v neděli v centru Jeruzaléma zasáhla proti Palestincům, kteří demonstrovali proti nucenému vystěhování z východní části města, informoval web The Guardian.

Mluvčí izraelské policie v neděli ráno uvedl, že ke střetům došlo u Damašské brány - jednoho ze vstupů do Starého Města - a v okolí posvátného místa, které je známé jako Chrámová hora. Protestující házeli na policii u brány kameny, policisté odpověděli omračujícími granáty, gumovými projektily a vodním dělem.

Podle palestinského Červeného půlměsíce bylo za nedělní den zraněno více než 120 lidí včetně ročního dítěte, 14 osob bylo převezeno do nemocnice.

Izraelská policie uvedla, že při střetech bylo zraněno 17 policistů.

Příslušníci bezpečnostních sil také zadrželi na cestě do Jeruzaléma přes deset autobusů. Podle cestujících jim chtěli znemožnit účast na modlitbách u mešity Al-Aksá.

V sobotu lékaři uvedli, že při pátečních střetech bylo zraněno nejméně 200 lidí, v sobotu večer pak dalších 100, uvedla agentura AFP.

Podle BBC policie použila gumové projektily, slzný plyn a omračující granáty. Na poslední pátek postního měsíce ramadánu bývá na modlitbách obrovská účast a na Chrámové hoře, kde stojí i mešita Al-Aksá, se tentokrát sešlo kolem 70 tisíc věřících.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zásah policie proti palestinským demonstrantům bránil a řekl, že Izrael „nedovolí žádnému radikálnímu živlu, aby narušil klid ve městě uprostřed rostoucích obav z násilí“. „Rozhodně odmítáme tlak, abychom v Jeruzalémě nestavěli,“ dodal Netanjahu během televizního projevu ve zjevné narážce na mezinárodně odsuzované židovské osady ve většinově palestinských oblastech, které Izrael okupuje.

Hněv Palestinců ještě vystupňoval pochod ultranacionalistických židovských extremistů, který se konal poblíž stejné oblasti na protest proti řadě videí zveřejněných na sociálních sítích, na nichž Palestinci napadali ultraortodoxní Židy.

V již tak rozjitřené atmosféře se Palestinci začali shromažďovat kvůli kauze čtyř palestinských rodin, kterým hrozí vystěhování ze čtvrti Šejch Džarráh poté, co izraelské soudy v dlouhotrvajícím a tvrdém soudním sporu rozhodly, že pozemky patří židovské osadnické organizaci.

V případu se v neděli očekávalo rozhodnutí, na žádost izraelského generálního prokurátora však bylo nedělní jednání zrušeno. Nový termín bude stanoven v následujících 30 dnech.

Izrael čelí kvůli tvrdé policejní reakci a plánovanému vystěhování Palestinců rostoucí mezinárodní kritice. Minulý týden označil úřad OSN pro lidská práva vyhánění Arabů z jejich domovů za možný válečný zločin. Jordánsko, které pečuje o muslimské a křesťanské památky v Jeruzalémě, v neděli označilo izraelské kroky proti věřícím v Al-Aksá za „barbarské“.

USA, EU, Rusko i OSN v sobotu vyjádřily nad situací znepokojení. „Jsme zhrozeni provokativními deklaracemi některých politických skupin, a stejně tak i vypouštěním raket a balonů s hořlavými látkami z Gazy do Izraele, a také útoky proti farmám na Západním břehu Jordánu,“ stojí v prohlášení, podle nějž by se izraelské bezpečnostní složky měly vyhnout veškerým opatřením, jež by mohla situaci dále vyhrotit.

Ke smíru v Jeruzalémě vyzval i papež František, podle nějž je nezbytné zastavit střety, protože „násilí plodí další násilí“. „Vyzývám všechny k nalezení společných řešení, aby byla zachována mnohonáboženská a multikulturní identita svatého města (Jeruzaléma) a aby převážilo bratrství,“ uvedl papež František.

Mezitím v zemi vzrůstají obavy z každoročního pochodu s vlajkami na Den Jeruzaléma, který si Izrael připomíná v neděli a v pondělí. Oslav se v muslimské čtvrtí Starého města ve východním Jeruzalémě tradičně účastní tisíce mladých lidí, pochod by tedy mohl vést k dalším násilnostem. Bývalý vysoce postavený představitel obrany Amos Gilad vyzval k jeho zrušení či přesunutí.

Osud východního Jeruzaléma je jádrem izraelsko-palestinského konfliktu, na část města si totiž obě strany nárokují právo. Izrael v roce 1980 východní Jeruzalém fakticky anektoval. Palestinci tvrdí, že východní Jeruzalém je budoucím hlavním městem budoucího nezávislého státu.

Nepokoje v Jeruzalémě propukly po zahájení postního měsíce ramadánu v polovině dubna, kdy Izrael omezil Palestincům shromažďování na místě, kde se Arabové většinou scházejí k večerní modlitbě.

Reklama

Doporučované