Hlavní obsah

V Jeseníkách bylo instalováno 40 rychlonabíječek elektrokol

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Čtyři desítky nabíječek na elektrokola mohou zdarma využívat cykloturisté v Jeseníkách. Cyklostezky i turistické trasy tam v posledních letech brázdí stále více lidí na bicyklech opatřených elektromotorem.

Článek

Projekt je společným dílem Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Samosprávy do nabíječek elektrokol investovaly bezmála dva miliony korun a slibují si do toho posílení turistického ruchu v Jeseníkách.

Olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO) dnes novinářům řekl, že na území Olomouckého kraje bylo v Jeseníkách umístěno 20 nabíječek. Cyklisté je mají k dispozici například v Jeseníku, na horní nádrži elektrárny Dlouhé stráně či v Písečné. Instalovány ale byly také do míst, která jsou sice zajímavá, avšak méně navštěvovaná.

„Šlo nám o to, aby se cykloturisté neshromažďovali jen ve vyhlášených turistických lokalitách, ale aby poznali i méně známá zákoutí Jeseníků. Nejnavštěvovanější místům se tak ulehčí a zároveň dojde k citlivému rozvoji turistického ruchu v okrajových částech regionu,“ uvedl Okleštěk.

Dvě desítky nabíječek mají cyklisté k dispozici také v části Jeseníků, která spadá pod Moravskoslezský kraj. „Nabíjecí stanice jsou rozmístěny tak, aby reflektovaly dojezdové možnosti většiny elektrokol a umožnily návštěvníkům navštívit nejen známá místa, například přečerpávací elektrárnu Dlouhé stráně nebo vodní nádrž Slezskou hartu, ale také místa zatím neobjevená nebo méně známá, například Račí údolí na Javornicku nebo Africké muzeum v Holčovicích,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Použití nabíječek je pro cykloturisty zdarma. Seznam nabíječek je například na webu www.jeseniky.cz. „Fungování nabíječky bude zajišťovat provozovatel místa, kde bude instalována. Nabíjecí stanice umožňuje sledovat její provoz, náklady spojené s dobitím a statistiku využitelnosti,“ podotkl Vladimír Lichnovský (ANO) z olomouckého hejtmanství.

Marek Jemelka z půjčovny elektrokol Skialp Praděd dnes ČTK řekl, že zájem o vyjížďky na elektrobicyklech po jesenických horách postupně roste a nový impulz poptávce by mohly dát právě nabíječky. Půjčovna má v nabídce 30 elektrokol. „Začínají k nám chodit i klienti staršího věku, pro které je zajímavé poznat Jeseníky. Elektrokola si půjčují také skupiny lidí například na firemní akce,“ uvedl.

Reklama

Doporučované