Hlavní obsah

V Jihlavě připomínají tabulky čtyři oběti politického procesu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Kovové tabulky na domech v Jihlavě ode dneška připomínají čtyři oběti politického procesu před 70 lety. Karel Veselý, Jan Tuček a František Rod byli popraveni 17. června 1950 ve dvoře jihlavské krajské věznice.

Článek

Čtvrtá tabulka připomíná sochaře Jaroslava Šlezingera, který zemřel v komunistickém vězení. Desky jsou součástí projektu Poslední adresa fungujícího pod záštitou Ústavu pro studium totalitních režimů.

V jednom z největších politických procesů na Moravě bylo v roce 1950 souzeno 23 členů odbojové organizace. Požadovali svobodné volby a propuštění politických vězňů, vyráběli a rozšiřovali protistátní letáky. Kromě tří trestů smrti byli dva obžalovaní odsouzení na doživotí, další dostali dlouholeté tresty vězení.

Osudy obětí dnes v místě jejich posledních adres přiblížil historik Libor Svoboda. V gotické síni jihlavské radnice promluvila o životech odsouzených a jejich rodin Marie Bohuňovská, autorka knihy Zaváté šlépěje o sochaři Šlezingerovi. Přednášku sledovalo několik desítek lidí.

Projekt Poslední adresa připomíná formou malé tabulky na domech osudy lidí, kteří byli perzekvováni komunistickým režimem a po zatčení se do svých domovů už nevrátili. Karla Veselého, brašnáře a vedoucího odbojové skupiny, ode dneška připomíná deska v ulici Na Hliništi. Na domě v Husově ulici má tabulku obchodník Jan Tuček. V Komenského ulici žil truhlář František Rod, v jehož dílně se skupina scházela.

Sochař Šlezinger žil ve Fibichově ulici. Do vězení byl odsouzený na 25 let. Zemřel ve vězeňské nemocnici 2. srpna 1955 na následky práce v radioaktivním prostředí uranových dolů.

Poslední adresa už na Vysočině připomíná faráře popravené v souvislosti s takzvaným případem Babice v letech 1951 a 1952. Pamětní tabulky Jana Buly, Václava Drboly a Františka Pařila byly odhaleny před rokem v Rokytnici nad Rokytnou, Babicích a Horním Újezdu na Třebíčsku.

Reklama

Doporučované