Hlavní obsah

V Jihlavě zapalovali lidé svíčky u Klíčů, kde byla i výstava k sametové revoluci

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Jihlavě dnes lidé zapalovali svíčky a pokládali květiny u památníku Klíčů u řeky. Události okolo sametové revoluce tam od rána připomínala výstava Rok zázraků umístěná na panelech.

Článek

Na odpolední pietní akci se u památníku sešly desítky lidí, v závěru zpívaly českou hymnu. Oslavy organizátoři připravili s ohledem na koronavirovou epidemii.

„Vždycky jsme přemýšleli, čím 17. listopad ozvláštnit, jak udělat ten program výjimečně. Protože jsme si vědomi té epidemické situace a nechceme, aby se lidé srocovali ve velkých davech, tak jsme místo nějakých kulturních vystoupení na dnešní den instalovali výstavu,“ řekl Petr Palovčík. Doplnil, že jde o část putovní výstavy, která je od září do konce listopadu umístěná v jihlavském Domě kultury.

Mezi účastníky odpolední připomínky Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva u Klíčů byli zástupci kraje, jihlavské radnice a skauti. Tradičně nechyběl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). „Pokud bychom nežili ve svobodě a nebyli odpovědní, tak ty úkoly, které máme před sebou, jako je covid, zadlužování a životní prostředí, nezvládneme nebo to bude nesmírně těžké,“ řekl v projevu.

„Tenkrát mi bylo 16 (let), to už člověk asi ví. Poslouchali jsme doma Hlas Ameriky,“ řekl ČTK Jaroslav Bajer ke svým vzpomínkám na komunistický režim a sametovou revoluci. Dodal, že tehdy měl správného učitele, místo školy šli na demonstraci. K památníku si výročí 17. listopadu chodí připomínat pravidelně se svou rodinou.

Vzpomínku u Klíčů organizuje Spolek za navrácení sochy TGM do Jihlavy. Před rokem lidé kromě svíček a květin u památníku nechávali malá kovová srdce v národních barvách se vzkazy.

Reklama

Související témata:

Doporučované