Hlavní obsah

V Jílovém jsou zásoby až 7 tun zlata. Ale rýžovat se dá v jakémkoliv českém potoce

Letní ráno: Těžba zlata v Česku. České země platily ve středověku k hlavním producentům zlata a stříbra v Evropě.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V České republice se skrývá zlato v hodnotě 400 až 500 miliard korun. Podle geologů máme jedny z největších prokazatelných zásob tohoto drahého kovu na světě.

Článek

Rýžovat zlato můžete prý zkusit v Česku v kterémkoliv potoce. A je velká šance, že budete úspěšní. Počítejte ovšem s tím, že budete nacházet hodně malé kousky a do gramu zlata jich budete potřebovat 10 tisíc.

V Jílovém u Prahy jsou evidovány zbytkové zásoby zlata v celkové výši asi 7 tun. „Ovšem je to v té západní části, kde se těžily žilníky. Ty mají průměrné nižší obsahy zlata. Řekněme do tří gramů na tunu. Těžba zlata je ovšem dražší tím víc, čím je vyšší cena zlata,“ říká geolog Regionálního muzea v Jílovém u Prahy Jan Váňa.

Zlato se na našem území těžilo už 2 tisíce let př. n. l. Jedná se především o různé archeologické nálezy šperků a ozdobných předmětů.

„Díky svým výjimečným chemickým a fyzikálním vlastnostem se zlato vyskytuje v přírodě v ryzí formě. Mnoho zlata se dostalo do řek a v dřívějších dobách se daly najít i velké nuggety zlata. Navíc tento kov nepotřeboval další úpravy. Dobře se s ním i pracuje. Takto lidé přišli na to, že jde o vzácný kov,“ vysvětluje Váňa.

Naše země je na zlato velmi bohatá, české země platily ve středověku k hlavním producentům zlata a stříbra v Evropě.

Více o těžbě zlata se dozvíte v celém rozhovoru nad článkem. Rozhovor je součástí pořadu Letní ráno, který vysílá Televize Seznam celé prázdniny každý všední den od 8 do 10 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Doporučované