Hlavní obsah

V Kábulu hrozí teroristický útok, vyhněte se letišti, varují státy své lidi

Foto: Profimedia.cz

Americké letadlo s afghánskými uprchlíky na letecké základně v Kuvajtu.

Reklama

Americké velvyslanectví v Kábulu dnes své občany v Afghánistánu varovalo, aby necestovali na mezinárodní letiště v afghánské metropoli.

Článek

Američané shromáždění u bran kábulského letiště mají podle varování tyto prostory okamžitě opustit. Podobnou výzvu předtím vydaly i úřady Británie a Austrálie. Canberra upozornila na „velkou hrozbu teroristického útoku“, náměstek britského ministerstva obrany sdělil, že riziko útoku je vážné a bezprostřední.

„Kvůli bezpečnostním hrozbám vně bran kábulského letiště doporučujeme americkým občanům, aby se vyhnuli cestám na letiště a aby se momentálně vyhýbali letištním branám mimo případy, kdy k tomu obdrží individuální pokyny od zástupce americké vlády,“ píše se v prohlášení velvyslanectví USA. Agentura Reuters upozornila, že ambasáda varování nijak nezdůvodnila. Americký ministr zahraničí Antony Blinken nicméně ve středu hovořil o nebezpečí, které představuje místní odnož teroristické organizace Islámský stát.

Náměstek britského ministerstva obrany James Heappey rozhlasové stanici BBC Radio 4 řekl, že západní země mají důvěryhodné informace od rozvědek, že na letišti bezprostředně hrozí teroristický útok. „Je to výjimečně obtížná situace…, protože lidé (v Kábulu) jsou zoufalí a o své životy se obávají tak jako tak. Domnívám se, že ti, co čekají ve frontách, chtějí zkusit štěstí, ale zprávy o této hrozbě jsou velice spolehlivé a jde o bezprostřední hrozbu,“ řekl Heappey.

Náměstek také připustil, že Londýn nedokáže do konce srpna z Afghánistánu evakuovat všechny, kdo na to mají nárok.

„Pokud jste v oblasti letiště, přesuňte se na bezpečné místo a čekejte na další oznámení,“ píše se ve výstraze britského ministerstva zahraničí. Stejné upozornění vydaly i australské úřady.

„Je tu přetrvávající a velmi velká hrozba teroristického útoku,“ oznámila šéfka australské diplomacie Marise Payneová.

Kontrolu nad Afghánistánem včetně hlavního města před dvěma týdny při bleskové ofenzivě převzalo radikální hnutí Tálibán. To spustilo překotnou vlnu evakuací cizinců i Afghánců, kteří spolupracovali se zahraničními misemi a nyní se bojí o život. Od té doby se podle Spojených států podařilo ze země evakuovat 82 300 lidí. Evakuace mají skončit 31. srpna, kdy se ze země mají stáhnout i americké jednotky.

U bran kábulského letiště se i přes varování stále tísní velké davy, sdělil agentuře Reuters nejmenovaný západní diplomat, podle kterého se na letiště snaží dostat odhadem 1500 držitelů amerických pasů. Tempo evakuací by se mělo dnes oproti středě zrychlit, dodal diplomat, který v souvislosti s varováním USA a dalších hovořil o možném útoku bojovníků teroristické organizace Islámský stát (IS).

Civilisty před letištěm se zavázal ochránit Tálibán, i přesto je zprávy o bezprostředním útoku ze strany IS potřeba brát vážně, uvedl z Kábulu jiný diplomat ze země NATO, který si rovněž nepřál být jmenován.

„Západní síly za žádných okolností nechtějí být v pozici, že by spustily ofenzívu nebo se před kýmkoliv v Afghánistánu bránili… Naším posláním je zajistit, že evakuace skončí k 31. srpnu,“ dodal diplomat.

Reklama

Doporučované