Hlavní obsah
Online

Tálibán obsadil prezidentský palác, v chaosu přebírá moc

Foto: Al Jazeera Live

Zástupci Tálibánu v prezidentském paláci v Kábulu.

Reklama

aktualizováno •

V Kábulu panuje chaos poté, co Tálibán v neděli vstoupil do města, afghánský prezident uprchl a mezinárodní letiště se plní lidmi, kteří se snaží na poslední chvíli opustit zemi. Situaci sledujeme v online reportáži.

Článek
  • Tálibán se dnes ráno bez boje zmocnil města Dželálábád na východě Afghánistánu. Šlo o poslední ze dvou velkých měst, které ještě ovládal tamní režim.
  • Mluvčí Tálibánu sdělil, že bojovníci mají rozkaz vyhnout se krveprolití. Hnutí očekává kompletní předání moci a tvrdí, že již převzalo moc nad důležitými vládními body v Kábulu.
  • Úřadující afghánský ministr vnitra ovšem v průběhu dne ujistil lid, že změna ve vedení země se uskuteční nenásilně a prostřednictvím předání moci přechodné vládě.
  • Afghánský prezident mezitím uprchl ze země. Jeho cílem je podle agentury Reuters Tádžikistán. Lidem ve vlasti vzkázal, že odešel, aby předešel krveprolití.

Dřívější dění v Afghánistánu popisujeme zde:

  • Varšava vydá humanitární víza Afgháncům, kteří jí pomáhali

    Varšava vydá humanitární víza 45 Afgháncům a jejich příbuzným, kteří spolupracovali s Polskem a s delegací Evropské unie v Kábulu. Na Twitteru to dnes oznámil polský premiér Mateusz Morawiecki.

    K pomoci Afgháncům, kteří v minulosti spolupracovali s polským velvyslanectvím v Kábulu, vojenským kontingentem nebo nevládními organizacemi, vyzvali polskou diplomacii mimo jiné někteří bývalí polští ministři zahraničí, obrany a někdejší velvyslanec Varšavy v Afghánistánu.

  • Slovensko plánuje do Afghánistánu vyslat vojenský speciál

    Slovenský premiér Eduard Heger a šéf tamní diplomacie Ivan Korčok společně s ministrem obrany Jaroslavem Naděm podle webu teraz.sk dnes oznámili, že Bratislava připravuje vyslání vojenského speciálu do Afghánistánu k evakuaci občanů Slovenska a Afghánců, kteří se Slovenskem spolupracují. Slovenské ministerstvo zahraničí už dříve uvedlo, že v Afghánistánu eviduje tři Slováky.

    „Případnou zbývající kapacitu poskytneme spojencům v EU a NATO,“ uvedl Korčok.

  • Reuters: Pentagon schválil vyslání dalších vojáků

    Americký Pentagon schválil vyslání další tisícovky vojáků na pomoc při evakuaci lidí z Kábulu. Celkový počet vojáků očekávaných v Afghánistánu se tak zvýšil na 6000.

  • Kde je afghánský prezident?

    Prezident Afghánistánu Ašraf Ghaní před několika hodinami opustil vlast. Podle agentury Reuters odletěl do Tádžikistánu, televize Al-Džazíra ale večer uvedla, že s manželkou odletěl do Uzbekistánu. Prezidentská kancelář oznámila, že pobyt hlavy státu z bezpečnostních důvodů neupřesní.

  • Velká Británie jednala o situaci v Afghánistánu

    Kvůli situaci v Afghánistánu se dnes sešel britský výbor pro krizové situace COBRA, kterému předsedal Johnson. Po tomto jednání šéf britské vlády prohlásil, že prioritou je pro Londýn dostat co nejrychleji do bezpečí britské občany a Afghánce, kteří v uplynulých dvaceti letech pomáhali britským silám v Afghánistánu.

    Johnson zároveň prohlásil, že nikdo by neměl „bibilaterálně“ uznat Tálibán za afghánskou vládu. „Myslím, že je velmi důležité, aby Západ kolektivně pracoval na tom, aby nová vláda - ať už ji vytvoří Tálibán nebo kdokoli jiný - pochopila, že nikdo nechce, aby se Afghánistán znovu stal semeništěm teroru,“ řekl podle BBC britský premiér.

    Britský ministerský předseda podle agentury Reuters rovněž vyzval k zasedání nejvyššího orgánu NATO - Severoatlantické rady.

  • Video: Lidé prchají před Tálibánem, ozývají se zvuky podobné výstřelům

  • Záběry z kábulského letiště

  • Aerolinky se vyhýbají afghánskému vzdušnému prostoru

    Některé komerční aerolinie dnes podle agentury Reuters oznámily, že se začínají vyhýbat afghánskému vzdušnému prostoru, k tomuto kroku přistoupily například British Airways nebo Virgin Atlantic.

  • Tálibán: Převzali jsme kontrolu nad všemi vládními centrálami v Kábulu

    Velitel Tálibánu tvrdí, že bojovníci hnutí získali kontrolu nad všemi vládními velitelstvími ve městě Kábul. Živý vstup z prezidentského paláce vysílala arabská televizní stanice Al-Džazíra.

    Mluvčí Tálibánu v televizi řekl, že těm, kteří spolupracovali s vládou a s armádou, nabídne povstalecké hnutí amnestii.

  • Letiště v Kábulu se uzavřelo pro komerční lety, oznámily agentury

    Mezinárodní letiště v Kábulu je uzavřeno pro komerční lety, startovat a přistávat mohou pouze vojenská letadla. S odvoláním na zdroje z NATO a z americké armády o tom dnes informovaly agentury AP a Reuters. Afgháncům, kteří se obávají vlády radikálního islamistického hnutí Tálibán, pozastavení komerčních letů odřízlo jednu z posledních možností úniku ze země, poznamenala AP.

    Vojenské letouny nicméně pokračují v evakuacích. Ty urychlila kvůli poslednímu vývoji v zemi řada převážně západních zemí, které se snaží z Afghánistánu dostat do bezpečí své občany, pracovníky velvyslanectví, popřípadě jejich afghánské spolupracovníky.

  • Zástupci Tálibánu sundali vlajku Afghánistánu v prezidentském paláci

  • Chtěl jsem předejít krveprolití, napsal Afgháncům prezident o svém odjezdu

    „Dnes jsem učinil těžkou volbu; postavit se proti ozbrojenému Tálibánu, který chtěl vstoupit do prezidentského paláce, nebo opustit vlast,“ napsal v příspěvku na sociální síti Ašraf Ghaní, prezident Afghánistánu, který ze země před několika hodinami uprchl. „Abych předešel krveprolití, rozhodl jsem se, že bude nejlepší odejít.“

    V textu Ghaní také připomíná, že zástupci Tálibánu jsou nyní „zodpovědní za ochranu důstojnosti, bohatství a sebeúcty krajanů“.

  • Video: Zástupci hnutí Tálibán v prezidentském paláci

    Arabská televizní stanice Al-Džazíra momentálně vysílá živý vstup z prezidentského paláce v Kábulu. Na záběrech je možné vidět zástupce hnutí Tálibán.

  • Pákistán rozdává pohotovostní víza

    Pákistán oznámil, že začíná vydávat pohotovostní rychlá víza pro novináře a ty, kteří jsou kvůli Tálibánu v bezprostředním ohrožení života.

  • Bidenovo epické selhání, zní z řad republikánů

    Jeden z nejvýše postavených republikánů ve Sněmovně reprezentantů Steve Scalise v televizi CBS nazval stažení amerických sil z Afghánistánu „epickým selháním“ a evakuaci americké ambasády z Kábulu označil „saigonským okamžikem“ prezidenta Joea Bidena, upozornil server BBC. Za současnou situaci podle něj může šéf Bílého domu a jeho zpravodajský tým, který se mýlil ve svých predikcích ohledně vývoje v Afghánistánu.

    Americký ministr zahraničí Antony Blinken podle agentury AP ale hájí rozhodnutí současného prezidenta se slovy, že Biden měl svázané ruce kvůli dohodě bývalého prezidenta Donalda Trumpa s Tálibánem o stažení vojsk z roku 2020. Pokud by stahování vojáků Biden odvolal, Američané by se ocitli opět ve válce s Tálibánem a byli by nuceni poslat zpět do země desetitisíce vojáků, řekl šéf americké diplomacie.

  • Tálibán osvobodil vězně

    Agentura AP s odkazem na afghánského činitele uvedla, že vládní vojáci ustoupili ze svých pozic na letecké základně Bagrám a přenechali ji povstalcům. Na základně je i věznice, ve které je na 5000 trestanců. Další vězně dnes osvobodil Tálibán z největší věznice v zemi, která leží na okraji Kábulu, uvedla BBC.

  • Pomozte všem afghánským spolupracovníkům Česka, vyzývá iniciativa Babiše

    Členové iniciativy Zachraňme tlumočníky vyzvali premiéra Andreje Babiše (ANO), aby pomohl všem Afgháncům, kteří pracovali pro český stát. Někteří z bývalých tlumočníků pomáhajících českým vojákům podle spolku Vlčí máky, který je součástí iniciativy Zachraňme tlumočníky, čekají před kábulským letištěm na pomoc.

    Někteří z nich zvažují sebevraždu, aby se vyhnuli mučení Tálibánu, uvedl spolek na Facebooku. K větší pomoci pro spolupracovníky české armády vyzvali i někteří zástupci opozice. Podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) se pomoc týká tlumočníků s platným kontraktem, kteří prošli bezpečnostní prověrkou. Spolupracovníci z dřívějšího období tak na pomoc nedosáhnou.

Reklama

Hlavní zprávy