Hlavní obsah

V Kábulu vedle sebe žijí lidé v luxusu s bazénem i v chatrčích bez tekoucí vody

Svět bez obalu: Na jedné straně bída, na druhé straně luxusní prázdné vily. To je realita Kábulu dnešních dnů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Máte zájem si v Kábulu koupit luxusní byt? Poté, co odtud odešla část zahraničních jednotek, zůstaly nové vily s bazény téměř všechny prázdné. A stavitelé marně vymáhají peníze.

Článek

„Většina našich zákazníků si koupila nemovitosti tím způsobem, že zaplatili 20, 30 nebo 50 % dopředu. Domy se stavěly 3 roky. Teď, když chceme zaplatit zbytek, tak nám už ti lidé ani neberou telefon,” říká kábulský realitní makléř.

Nedaleko oblasti s luxusními nemovitostmi přitom stojí čtvrť, kde si stloukli chatrče ti, kdo nemají kde jinde bydlet. Jedním z nich je Ghulam Ali. Říká, že jeho dům byl zničen během bojů s tálibánskými bojovníky. A tak musel přivést svou rodinu sem. „Mysleli jsme si, že tady seženeme práci – jako ševci. Že tu bude lepší ekonomická situace. Proto jsme do Kábulu přišli,” stýská si Ghulam.

Počet Afghánců, kteří kvůli válečnému konflktu museli opustit své domovy, se podle Amnesty International během posledních tří let zdvojnásobil a činí 1 200 000 lidí. Mnozí z těch, kdo přišli hledat lepší život v Kábulu, teď pro sebe nemají ani čistou vodu, natož aby si mohli dovolit bazén.

Podrobnosti v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované