Hlavní obsah

V Kalifornii bude k vidění část jednoho z největších pokladů v americké historii. Zlato z potopené lodě bude i na prodej

V Kalifornii budou vystavovat zlato z lodě potopené v roce 1857Video: AP

 

Reklama

Část pokladu, který se označuje za největší v americké historii, bude k vidění v průběhu února asi 30 kilometrů jižně od Los Angeles. Všechny nálezy budou na prodej. Jedna malá mince může stát i 1 milion dolarů (20 milionů korun).

Článek

V Kalifornii se budou moci lidé podívat na poklad z parníku SS Central America, který se v roce 1857 potopil při hurikánu 321 kilometrů od pobřeží Jižní Karolíny. Na jeho palubě zemřelo více než 400 lidí.

Na chystané výstavě bude k vidění 3100 zlatých a 10 tisíc stříbrných mincí, přibližně 30 kilogramů zlatého prachu a 45 zlatých cihliček, které loď v době havárie převážela. Uvedla to agentura AP.

Restaurátoři nyní pracují na tom, aby pokladu, který ležel desítky let na dně oceánu, vrátili jeho lesk. „Je to nová etapa objevování, protože se dostáváme za usazenou špínu a rez. Jejich odstraněním uvidíme poklad tak, jak vypadal v roce 1857,” uvedl vedoucí výzkumu expedice Bob Evans s tím, že nalezení potopeného pokladu je splnění jeho dětského snu.

Část pokladu, který se označuje za největší v americké historii, bude k vidění od 22. do 24. února v Long Beach Convention Center, asi 30 kilometrů jižně od Los Angeles. Všechny nálezy budou na prodej. Jedna malá mince může stát i 1 milion dolarů, v přepočtu více než 20 milionů korun, a to kvůli kombinaci vzácnosti samotné a příběhu, jenž za pokladem stojí.

Vrak parníku objevil v roce 1988 lovec pokladů Tommy Thompson. Následně vznikl spor o to, komu zlato patří. Nálezce poté skončil ve vězení.

Reklama

Související témata:

Doporučované