Hlavní obsah

V Kalifornii hoří lesy. Evakuovat se bude muset až 100 000 lidí

Bez komentáře: Na rozsáhlém území severní Kalifornie hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň ohrožení.Video: Adam Ryšánek, Reuters

 

Reklama

V Kalifornii hoří na 275 místech lesy, plameny šíří silný vítr a oheň už zasáhl severní okraj Los Angeles.

Článek

Plameny v kalifornských lesích, se kterými zápolí hasiči na zemi i ze vzduchu, se vymkly kontrole a donutily tisíce lidí opustit domovy, uvedla dnes agentura AP. Policejní náčelník Michel Moore oznámil povinnou evakuaci 100 000 lidí z více než 20 000 domů v oblasti. Podle velitele místních hasičů Ralpha Tarrazase se oheň rozšířil na plochu více než 18 čtverečních kilometrů a poškodil nejméně 25 domů.

Plameny si vyžádaly nejméně jednu oběť. Podle hasičů zemřel padesátník, který podlehl zástavě srdce související s požárem, uvedl server BBC News s odvoláním na místní média.

Už v minulých dnech energetická společnost Pacific Gas & Electric odpojila elektřinu 730 000 domácností, aby předešla riziku nových požárů. Polovině z nich už byla dodávka obnovena, nicméně statisíce lidí se stále musejí obejít bez proudu.

Kalifornský guvernér Gavin Newsom energetickou firmu obvinil, že po léta zanedbávala péči o rozvodnou infrastrukturu, která teď není schopna živelním pohromám odolat. Přerušení dodávky proudu nevylučuje ani společnost Southern California Edison, která varovala, že bez elektřiny by se mohlo v krátké době ocitnout dalších 173 000 domácností.

O příčinách požárů se informace hasičů nezmiňují. Podle AP jsou ale některé nepředvídatelné. V okrese Riverside řidič sběrného vozu vysypal na skládku doutnající směsný odpad v obavě, že mu shoří auto. Oheň se rozšířil přes vyschlou vegetaci do blízké obce, kde zničil 74 domů a další poškodil.

Reklama

Doporučované