Hlavní obsah

V Kalifornii se udělovaly Zlaté maliny. Anticenu dostal i Donald Trump

Zlatou malinu dostal i prezident Trump.Video: Tereza Brhelová, AP, Youtube.com

 

Reklama

V sobotu se v Los Angeles udělovaly ceny za nejhorší snímky a herecké výkony Golden Raspberry Awards. Zlaté maliny se udělovaly už po devětatřicáté. Zisku anticen se nevyhnul ani americký prezident Donald Trump.

Článek

Cenám za nejhorší filmy minulého roku vévodila parodie na příběhy slavného detektiva Sherlocka Holmese. Film Holmes & Watson získal nepopulární trofej Zlatá malina celkem čtyřikrát.

Snímek, ve kterém hlavní role obsadili Will Ferrell a John C. Reilly, získal vedle hlavní ceny za nejhorší film i trofej jako nejhorší dílo inspirované jiným filmem. Reilly se stal nejhorším hercem ve vedlejší roli.

Donaldu Trumpovi organizátoři udělili anticeny dvě. A to za účinkování ve dvou dokumentárních filmech. Porotu zaujal jak ve filmu konzervativního filmaře Dineshe D ́Souzy Death of a Nation, tak ve snímku liberála a svého kritika Michaela Moora Fahrenheit 11/9.

Pro Trumpa to není první Zlatá malina. Jednu dostal už jako někdejší realitní magnát v roce 1991 za roli sebe sama v komedii Duchové to dokáží. Jako většina oceněných si ale ani tentokrát Zlatou malinu nepřevzal.

Do Bílého domu vedle prezidentovy ceny letos míří také ocenění za vedlejší ženskou roli. To porota udělila prezidentově poradkyni Kellyanne Conwayové za účast ve zmíněném Mooreově filmu.

Hlavní ženskou roli nejhůře ztvárnila Melissa McCarthyová za komedii Hanebný plyšáci, ve které účinkovala po boku loutkového detektiva.

Maliny se předávají už od roku 1981 a považují se za protipól Oscarů. Už tradičně se udělují den před oscarovým ceremoniálem, který se bude konat v noci na pondělí středoevropského času.

Nejhorší snímky a herecké počiny každoročně oceňuje nadace Golden Raspberry Awards, která má přibližně 1000 členů a z nominovaných volí vítěze online. Členové „poroty“ jsou tak ze čtyřiadvaceti zemí a v porotě si platí členství. To je stojí čtyřicet dolarů.

S nápadem udělovat filmové anticeny přišel kalifornský publicista a filmový fanda John Wilson.

Reklama

Související témata:

Doporučované