Hlavní obsah

V Kalifornii zuří nekontrolovatelné požáry, panují rekordní teploty

Požáry v Kalifornii spálily i několik domů.Video: Reuters

 

Reklama

Na jihu Kalifornie panují extrémní vedra spojená s rozsáhlými požáry. Plameny už zachvátily více než 11 000 čtverečních kilometrů. Guvernér proto vyhlásil výjimečný stav.

Článek

Jih Kalifornie zažívá rekordně teplé počasí způsobené výskytem obří tlakové výše. Na mnoha místech panuje vysoké riziko vzniku požárů. Nejhorší je situace na severozápad od Los Angeles. Požár na severu Kalifornie u hranic s Oregonem si vyžádal jednu oběť.

Místní úřady v pátek informovaly, že oheň se nedaří dostat pod kontrolu a plameny již zničily několik stavení. Kalifornští hasiči bojují i s několika dalšími požáry na jihu státu a jeho guvernér Jerry Brown kvůli „extrémnímu nebezpečí” pro občany i majetek vyhlásil výjimečný stav. U města Sacramento pohltily plameny rozsáhlého požáru devět budov.

V důsledku rozsáhlé tlakové výše nad jihozápadem USA panuje teplé a suché počasí také ve státech Arizona, Nevada a Utah, přičemž i zde se vyskytly požáry. V Los Angeles a jeho okolí v pátek padaly teplotní rekordy.

„Dnešek bude dnem pro historické zápisy,” avizoval ráno meteorologický ústav regionu Los Angeles a jeho předpověď se zanedlouho začala naplňovat. Už krátce po desáté dopoledne padl v centru města rekord pro 6. červenec a ještě před polednem se rtuť v teploměrech přehoupla přes 100 stupňů Fahrenheita (37,7 stupňů Celsia). Na západním předměstí Woodland Hills naměřili odpoledne 46,1 stupňů Celsia.

Vedra mají v Kalifornii pokračovat i v průběhu soboty, na neděli předpovídají meteorologové mírný pokles teplot. Obavy však vzbuzuje také příchod sezonních dešťů i s případnými bouřkami předpovídaný na konec víkendu. „Jakýkoli blesk nám bude dělat starosti,” řekl agentuře AP meteorolog Alex Tardy působící v San Diegu.

Reklama

Související témata:

Doporučované