Hlavní obsah

V Kalifornii zvažují používání marihuany u zvířat

Pořadatelé kočičího festivalu v Kalifornii dali příležitost veterinářům promluvit o účincích léků s extraktem z marihuany.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Používání produktů s obsahem marihuany u zvířat řešili na kalifornském festivalu pro milovníky psů a koček CatCon. Podle posledních univerzitních průzkumů stoupá počet lidí, kteří pro své mazlíčky dají přednost produktům s marihuanou před těmi klasickými.

Článek

Letošní ročník festivalu CatCon v Kalifornii otevřel zajímavou diskuzi o tom, zda by se měla léčebná marihuana používat u zvířat. Podle vědeckých průzkumů droga pomáhá psům a kočkám s překonáním jevů provázejících artritidu, epilepsii, úzkosti a další neduhy bez vedlejších účinků, které mají legálně podávané léky.

Třicet amerických států již legalizovalo používání marihuany pro lékařské účely, sedm z nich dovoluje dokonce i rekreační užití, žádný z nich ale nepovoluje podávání nemocným zvířatům. Mnoho veterinářů je neochotných o tématu použití marihuany u zvířat i jen diskutovat, protože i to je podle federálního práva trestné. Podle veterináře Garyho Richtera se ale postoj k využívání technické marihuany mění, alespoň v Kalifornii.

Výtažek z marihuany, Cannabidiol, také známý pod zkratkou CBD, je přidáván do různých olejů, kousacích hraček a jiných zvířecích produktů. Některé tinktury také obsahují minimální množství THC, tedy látky, která je ve vyšší koncentraci spojována s euforickými stavy. Veterinář Tim Šu, který tinkturu vymyslel, říká, že THC je tam kvůli lepším terapeutickým účinkům. Zároveň dodává, že po použití tinktury nebude zvíře pod vlivem THC.

Podle celostátního dotazníku z roku 2018, kterého se zúčastnilo 1068 majitelů psů, podle agentury Reuters osmdesát procent respondentů uvedlo, že pro svého psa koupili výrobek z marihuany. V neoficiálním online dotazníku pak respondenti uvedli, že produkty pro ulevení od bolesti byly zhruba 44procentně efektivnější než obvyklé produkty a produkty proti úzkosti fungovaly lépe o zhruba čtyřicet jedna procent.

Při studii Cornwellovy univerzity, která se zaměřila na produkty s CBD, výzkumníci zjistili, že produkty prokazatelně ulevují psům s artritidou. Dále CBD snížilo frekvenci epileptických záchvatů u osmdesáti devíti procent psů s epilepsií.

Reklama

Doporučované