Hlavní obsah

„Všude je krev,“ popsal místo činu šerif. Po střelbě v Kalifornii je nejméně 12 obětí včetně policisty

V kalifornském baru řádil aktivní střelec.Video: RMG News, AP

 

Reklama

aktualizováno •

V baru v kalifornském městě Thousand Oaks řádil aktivní střelec. Podle médií si útok vyžádal nejméně dvanáct obětí včetně zástupce šerifa, který na místo přijel se zasahujícími jednotkami. Média informují také o řadě dalších zraněných. Střelce podle starosty města policie zneškodnila a zemřel uvnitř baru.

Článek

Útočníka policie identifikovala jako bývalého vojáka Iana Davida Longa. Střelec byl policií neutralizován, uvedl podle lokální televize KTLA starosta Thousand Oaks Andy Fox. Zpravodajské servery BBC a The Independent píší o nejméně dvanácti obětech a třináctém mrtvém v podobě útočníka, stejně tak informuje agentura AP. Ta své informace opírá o tvrzení šéfa zasahujících policistů. Média také nadále hovoří o mnoha zraněných. BBC píše o nejméně deseti.

Orgány činné v trestním řízení identifikovaly střelce a jeho zbraň. Podle informací agentury AP bylo muži 29 let. Nejprve měl použít kouřové zařízení a poté začal střílet pistolí s ráží 45 s prodlouženým zásobníkem, která byla legálně zakoupená.

Svědci sdělili, že byl útočník oblečený do tmavého oděvu a beze slov začal střílet po lidech uvnitř baru. Někteří návštěvníci baru jsou zároveň těmi, kteří přežili loňský masakr v Las Vegas, kde útočník Stephen Paddock zastřelil z hotelového okna 58 účastníků hudebního festivalu Route 91 Harvest. Informaci zveřejnil na svém webu deník Los Angeles Times.

Zastřelený policista měl jít příští rok do důchodu

Šerif okresu Ventura County Geoff Dean popsal místo činu jako „hrozivé“ a dodal, že „všude je krev“. Na tiskové konferenci pořádané na parkovišti nedaleko baru šerif promluvil také o zastřeleném kolegovi. „Ron byl tvrdě pracující, oddaný seržant, který byl naprosto věrný,“ řekl Dean a dodal, že „zemřel jako hrdina, protože šel zachraňovat životy“. V proslovu šerif několikrát zadržoval slzy. Zastřelený veterán Ron Helus se chystal odejít v příštím roce do důchodu. Zanechal po sobě manželku a syna.

Ke střelbě podle The Independent došlo přibližně půl hodiny před půlnocí místního času. Podle svědků střelec vypálil na ochranku u vchodu, načež vstoupil do objektu. Kromě střelné zbraně s sebou měl mít také kouřové granáty, které vhodil do baru.

Podle svědků měl muž plnovous a byl oblečen do dlouhého černého kabátu, na hlavě měl zimní čepici a brýle. Podle některých svědků střelec útočil ruční zbraní, jiní uvedli, že byl vyzbrojen zbraní s vysokokapacitním zásobníkem. Z baru lidé utíkali okny poté, co je rozbili židlemi. Ještě, než kdokoliv bar opustil, bylo podle svědků vypáleno nejméně 30 nábojů.

Podnik hostil večírek pro vysokoškoláky

Bar podle médií hostil večírek pro studenty vysokých škol. „Slyšela jsem výstřel, otočila jsem se a viděla jsem, jak vystřílel několik dalších nábojů. Během zlomku vteřiny všichni začali křičet, ať si lehneme. Běžela jsem k zadnímu východu, všichni tam byli na sobě namačkaní. Chvíli bylo úplné ticho. Potom zničehonic přiběhli nějací kluci a začali křičet, že jde k nám. Všichni jsme panikařili. Každý se pokoušel vstát a dostat se pryč. Najednou mě někdo zvedl ze země a řekl, že jdeme. Dostala jsem přitom po hlavě barovou židlí, kterou někdo chtěl rozbít okno,“ popsala novinářům Teylor Whittlerová, která byla v momentě útoku na tanečním parketu uvnitř baru.

Podle policistů bylo v baru v době útoku několik stovek návštěvníků.

Reklama

Doporučované