Hlavní obsah

V Kalifornském zálivu se objevila vzácná mláďata sviňuch. Na světě je celkem 18 jedinců

Šest mláďat ohrožené sviňuchy bylo spatřeno v Kalifornském zálivu.Video: Eliška Richtrová, Reuters

 

Reklama

V Kalifornském zálivu bylo spatřeno šest mláďat sviňuchy kalifornské. Tento druh se řadí mezi kriticky ohrožené. Doposud byl celkový počet odhadován na pouhých dvanáct jedinců.

Článek

Podle ochránců zvířat za posledních 40 let vyhynulo až 58 procent zvířat. Jedná se tak o největší vymírání od dob dinosaurů. Příroda je vystavena destrukci v důsledku bezohledného přístupu člověka. Druhy vymírají následkem ilegálního rybolovu či pytláctví. Toto chování je kritické zejména pro ohrožené druhy, mezi něž se řadí i vaquita neboli sviňucha kalifornská.

Sviňucha je nejojedinělejší druh savce na světě. Podle Mezinárodního svazu ochrany přírody je aktuálně celkový počet příslušníků tohoto druhu odhadován na pouhých 12. Po předchozích nezdařilých pokusech o umělé rozmnožení nyní naděje na záchranu tohoto druhu mírně stoupla – vědci pozorovali šest mláďat.

„Právě jsme objevili mláďata sviňuchy. Jsou v dobré kondici,” říká Armando Jaramillo, vědec zodpovídající za monitoring sviňuch. „Zatím jsme jich spatřili pouze pár, ale je možné, že jsou navzájem v kontaktu. Pokud je necháme samotné, je velmi pravděpodobné, že se najdou a rozmnoží. Podle zvuků jsou velmi aktivní zejména v oblasti, kde se nachází potrava,” dodává Jaramillo. I když objev nových mláďat dodává vědcům určitou naději, stále je spíše pravděpodobnější varianta, že druh během několika málo let vyhyne. Vzácní jedinci totiž často končí v sítích rybářů.

Základem pro všechny živé organismy je rozmanitý a bohatý život na Zemi. Proto zastavení vymírání divokých zvířat by přispělo k biodiverzitě života. To však vyžaduje komplexní přístup a pomoc vládních organizací. Toho si jsou vědomi i ochránci zvířat v Mexiku. „Bohužel kriminalita je všude. Proto je důležité, abychom trvali na zapojení a pomoci úřadů. Víme, že není možné to zvládnout bez nich,” uvedl generální ředitel muzea velryb Diego Ruiz.

Reklama

Doporučované