Hlavní obsah

V Kanadě evakuovali kvůli záplavám přes 10 tisíc lidí, povodně jsou rekordní

Intenzita povodní v Kanadě je rekordní.Video: Reuters

 

Reklama

Více než 10 000 lidí na východě Kanady se muselo v posledních dnech evakuovat kvůli jarním záplavám, které překonaly rekordní úroveň povodní z roku 2017. Oznámila to v úterý agentura AFP s odvoláním na místní úřady. Ty varovaly, že voda bude opadat velice pomalu.

Článek

Ve městě Sainte-Marthe-sur-le-Lac, ležícím západně od Montrealu, odkud o víkendu bylo naléhavě evakuováno více než 6 000 lidí kvůli protržení přírodní hráze, se situace stabilizuje, uvedla ministryně veřejné bezpečnosti v provincii Quebec Geneviève Guilbaultová. „Úroveň vod klesla a doufáme v uchránění oblasti,“ řekla.

Z nejvíce postižených oblastí provincií Quebec, Ontario a Nový Brunšvik bylo podle ministra od začátku povodní evakuováno více než 9 500 lidí. To je dvojnásobek oproti roku 2017, kdy se záplavy označovaly za největší za půl století. Na podporu civilních úřadů bylo ve třech provinciích nasazeno několik tisíc vojáků.

„Hladina vod v Quebecu bude patrně klesat velmi pomalu. Je důležité si to uvědomit a být na to připraven,“ varovala ministryně a vybídla postižené k trpělivosti.

Povodně si dosud vyžádaly jedinou oběť, sedmdesátnici, jejíž auto strhl rozvodněný proud vody přes silnici u města Pontiac u Ottawy, poznamenala agentura AFP.

Postiženo je však mnoho domácích zvířat. „Zemřou utopením, podchlazením nebo budou mít podlomené zdraví. Je to neuvěřitelný stres, je třeba mít pořádnou odvahu,“ řekl AFP Eric Dussault, který v Sainte-Marthe-sur-le-Lac koordinuje záchranu zvířat uvězněných povodněmi. Až dosud se jich podařilo zachránit asi čtyři desítky, včetně tuctu koček, které dobrovolníci na kánoích se souhlasem majitele vyzvedli z opuštěného domu.

Kanadský premiér Justin Trudeau už uvedl, že velké a opakované záplavy zavazují vládu urychlit boj proti klimatickým změnám.

Reklama

Související témata:

Doporučované