Hlavní obsah

V Kanadě objevili na pozemku internátu stovky hrobů

Foto: Profimedia.cz

Snímek z internátní školy v Kamloops, kde byly před nedávnem objeveny ostatky 215 dětí původních obyvatel.

Reklama

V Kanadě, poblíž bývalé katolické internátní školy pro původní obyvatele, byly pomocí radaru objeveny „stovky hrobů“ bez označení.

Článek

Objev v provincii Saskatchewan ve středu večer místního času oznámila Federace nezávislých původních národů a je to podle ní dosud největší nález podobného pohřebiště. Na dnešní ráno federace avizovala tiskovou konferenci, na které oznámí „děsivý a šokující objev stovek neoznačených hrobů na místě bývalé internátní školy v Marievalu“, napsala agentura Reuters.

Nález přichází necelý měsíc po objevení ostatků 215 dětí poblíž internátní školy ve městě Kamloops. Škola v Britské Kolumbii fungovala do roku 1978 a byla součástí systému, který odděloval děti kanadských indiánů a dalších menšin od jejich rodičů.

Před šesti lety zpráva kanadských úřadů označila tento systém, který fungoval do 90. let 20. století, za „kulturní genocidu“. Tímto násilným vzdělávacím systémem prošlo celkem na 150 000 dětí. Byly často podvyživené a fyzicky a sexuálně zneužívané, píše AP. Přes 4000 jich zemřelo.

Kanadská federální vláda se za existenci těchto škol omluvila v roce 2008. Katolická církev, která měla většinu z téměř 140 internátních škol v Kanadě ve správě, se za jejich existenci neomluvila. Představitele kanadských původních obyvatel a přeživší neuspokojilo ani červnové vyjádření papeže Františka, který dal najevo lítost nad květnovým nálezem dětských ostatků.

Reklama

Související témata:
Saskatchewan

Doporučované