Hlavní obsah

V Kanadě opět ožil skandál kolem Trudeaua. Premiéra to může potopit ve volbách

Další rána pro kanadského premiéra. Nezávislý etický komisař znovuotevřel skandál z počátku roku.Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

 

Reklama

Nezávislý etický komisař Mario Dion rozhodl, že Justin Trudeau vyvíjel nepřípustný nátlak na bývalou ministryni spravedlnosti a generální prokurátorku v jedné osobě – Jody Wilsonovou-Raybouldovou. Znovu se tak otevřel půl roku starý skandál, který má potenciál kanadského premiéra připravit o křeslo.

Článek

Po měsících vyšetřování rozhodl nezávislý etický komisař Mario Dion, který v Kanadě zkoumá jednání vládních politiků, v neprospěch premiéra Justina Trudeaua. Ten podle něj nepřípustně tlačil na bývalou ministryni spravedlnosti a generální prokurátorku Jody Wilsonovou-Raybouldovou, aby zabránila případnému soudnímu potrestání obří stavební firmy SNC-Lavalin.

Kanadská média Dionovo prohlášení označila za nejvýraznější krok od ledna roku 2018, kdy nastoupil do funkce etického komisaře. „Důkazy jasně ukazují, že pan Trudeau se vědomě snažil ovlivnit paní Wilsonovou-Rayboldovou, a to jak přímo, tak i nepřímo skrze jednání svých podřízených,“ uvedl Dion v oficiální zprávě.

„Přijímám plnou odpovědnost, vše padá na hlavu premiéra – zodpovídám za vše, k čemu v mém úřadu došlo,“ reagoval na tiskové konferenci Justin Trudeau s tím, že jeho úřad s etickým komisařem po celou dobu vyšetřování plně spolupracoval. „Děkuji etickému komisaři za jeho důležitou práci. Naši nezávislí parlamentní komisaři hrají klíčovou roli v zajišťování transparentnosti a zodpovědnosti na federální úrovni,“ doplnil.

Druhým dechem však kanadský premiér uvedl, že závěr komisaře sice přijímá, ale nemůže s ním souhlasit, natož se za své jednání omluvit. „Nemůžu se omluvit za to, že jsem se postavil za pracovní místa pro Kanaďany, protože přesně to ode mě Kanaďané očekávají,“ řekl Trudeau.

Kanadský premiér tak zaujal jasnou taktiku, jak skandál ustát – bude vytrvale přesvědčovat veřejnost, že možná pochybil, ale jen proto, že se snažil udělat správnou věc.

„Trudeau možná za svou roli v tomto skandálu nikdy nestane před soudem, stane ale před kanadským lidem, a to už za pár týdnů,“ zkritizoval premiéra lídr opozičních konzervativců Andrew Scheer.

Význam skandálu opravdu posoudí voliči, a to 21. října, kdy se budou konat parlamentní volby. V těch voliči buď podpoří Trudeauovy liberály, nebo dají šanci opozici – a premiéra po prvním funkčním období v čele země vyřadí ze hry.

Jak to začalo?

Trudeauova vláda se kvůli aféře potýká s problémy už od začátku roku. Na obrátkách nabrala zkraje března, kdy bývalá ministryně spravedlnosti a generální prokurátorka Jody Wilsonová-Raybouldová vypovídala před parlamentním výborem pro justici.

Uvedla tehdy, že ji premiér a jeho poradci tlačili k tomu, aby dala zelenou mimosoudnímu vyrovnání se společností SNC-Lavalin. Tu policie vyšetřovala kvůli podezření z úplatků při získávání zakázek a prokuratura chtěla zahájit trestní stíhání. Firmě tak hrozilo, že půjde před soud a pokud ho prohraje, ztratí na 10 let přístup k veškerým státním zakázkám.

Někdejší ministryně Wilsonová-Raybouldová kvůli tlaku vládu opustila. Aféra následně vedla i k odchodu další ministryně a premiérova předního poradce.

Premiér Trudeau se už v zimě hájil tím, že pokud by firma SNC-Lavalin prohrála soud, přesunula by své ústředí z kanadského Montréalu do Londýna. O práci by tak podle něj přišly tisíce lidí, a to zejména v provincii Québec, kde tato společnost patří k významným zaměstnavatelům.

„To by se nestalo,“ uvedl kanadský poitický komentátor Brian Lilley. „I pokud by SNC-Lavalin opustila Kanadu, pracovní místa, která zde díky ní vznikla, by vyplnily konkurenční firmy,“ dodal. Kanadští občané by tak podle něj ztrátu neutrpěli.

SNC-Lavalin – gigant se špatnou pověstí

V kanadském Montréalu sídlící společnost SNC-Lavalin podniká v řadě sektorů, od stavebnictví a strojírenství až po energetiku. Její tržby získané ze zakázek po celém světě v minulém roce překročily 10 miliard kanadských dolarů, tedy asi 175 miliard korun. SNC-Lavalin tak patří k největším kanadským firmám. A také k těm s největším množstvím skandálů.

Podle kanadské policie se firma s pomocí úplatků snažila získat nebo úspěšně získala obří zakázky v domovské Kanadě, Kambodži, Bangladéši, Libyi a dalších zemích.

V roce 2010 například získala obří tendr v hodnotě 1,3 miliardy kanadských dolarů na stavbu a údržbu nemocnice v Montréalu, která je spjata s McGillovou univerzitou a patří k největším zdravotnickým zařízením v Kanadě.

Zakázka se nicméně stala předmětem trestního vyšetřování, které skončilo rezignací tehdejšího výkonného ředitele a dalších dvou lidí z nejvyššího managementu firmy SNC-Lavalin. Policie o případu mluvila jako o „největším korupčním skandálu v kanadské historii“.

V rozmezí let 2001 až 2011 pak společnost SNC-Lavalin podle policejního vyšetřování uplácela rodinu bývalého libyjského diktátora Muammara Kaddáfího. S cílem dostat se k lukrativním zakázkám měla firma bokem zaplatit až 700 miliard korun.

V předchozím roce se navíc někdejší viceprezident firmy Normand Morin přiznal k tomu, že SNC-Lavalin v letech 2004 až 2011 štědře dotovala politiky. Konkrétně stranu liberálů – tedy tu, kterou aktuálně vede premiér Justin Trudeau.

Reklama

Doporučované