Hlavní obsah

V Kaňku u Kutné Hory vznikl 40 metrů hluboký kráter, platí tam zákaz vstupu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V kutnohorské části Kaňk se nedávno vytvořil 40 metrů hluboký kráter, na dně jsou pozůstatky středověkého dolu. Jáma je velká zhruba 25 × 15 metrů a pohltila obrovské množství zeminy. Pozemek je oplocený, platí tam zákaz vstupu.

Článek

„Naštěstí riziko propadu středověkého důlního díla odštěpný závod Správa uranových ložisek Příbram státního podniku Diamo, který má oblast dobře zmapovanou, odhalil včas. Místo okamžitě zabezpečil, a tak ke zranění osob nedošlo,“ uvedl jednatel Hornického spolku Barbora Petr Zeman.

Podle odborníků nezbývá než čekat, až se propad stabilizuje, což může trvat až tři roky. „Uvidíme, jak rozsáhlý ve finále bude,“ dodal další člen Hornického spolku Barbora Jan Kavalír. Záležet bude i na povětrnostních podmínkách, výkyvech teplot a deštích.

Jáma vznikla poblíž třicetimetrového propadu z roku 1969 a menšího, který se objevil zhruba před 20 lety. Podobné propady se objevují i v dalších městech se středověkou báňskou tradicí, třeba v Havlíčkově Brodě nebo Jihlavě. V Kutné Hoře se v minulých letech propadla například i dlažba v Šultysově ulici.

„Souvisí to s měnícími se přírodními podmínkami, v rozrůstání zástavby a tak dále,“ řekl již dříve archelog Filip Velímský. Poukázal na to, že archeologové v Kutné Hoře každoročně objevují několik doposud neevidovaných šachet, u nichž propady ještě nenastaly. „S propady se pak setkáváme většinou mimo zástavbu, v zalesněných prostorech. Ale i na komunikacích se občas vyskytnou,“ dodal Velímský.

Někdejší královské horní město, jehož historické jádro je na seznamu světového dědictví UNESCO, i jeho středověké důlní památky každoročně navštěvuje velké množství turistů. Bývalá hornická osada Kaňk leží tři kilometry severně od Kutné Hory a je jednou z jejích místních částí. Vznikla v druhé polovině 13. století v souvislosti s objevem rozsáhlých nalezišť stříbra a mědi. Těžba také dala Kaňku jméno, neboť německý název Gang znamená mimo jiné důlní chodbu.

Reklama

Související témata:

Doporučované