Hlavní obsah

V Kapském Městě po týdnech pršelo, na zažehnání kritického nedostatku vody to ale nestačí

V Kapském městě pršelo, kritický Day Zero přijde v květnu.Video: AP, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kapské Město konečně zchladil déšť. V africké metropoli pršelo poprvé od 22. ledna a obávaný Day Zero, kdy bude město bez vody, se posunul na květen. Město a jeho obyvatelé však nadále čelí krizovým opatřením.

Článek

Po dlouhých třech týdnech dopadl na Kapské Město déšť. Jihoafrická megapole čelí akutnímu nedostatku vody a reálně hrozí, že se město v blízké budoucnosti ocitne zcela bez pitné vody. Déšť z konce uplynulého týdne však obávaný Day Zero odsunul až na 11. května.

Druhé největší město Jihoafrické republiky v pátek napočítalo mezi dvěma a deseti milimetry srážek, během pondělního večera a úterního rána by podle předpovědí mohly spadnout další dva až osm milimetrů.

Zbytek týdne ale obyvatelům Kapského Města už moc srážek nepřinese, naopak, teploty budou šplhat ke 30 stupňům Celsia.

Přestože se kritická hranice díky dešti z přelomu týdne posunula, největší městská přehrada Theewaterskloof s největší pravděpodobností nezaznamená výrazný vzestup hladiny.

Vedení města od začátku února bojuje s nedostatkem vody omezením jejího užívání. Obyvatelé Kapského Města musí dodržovat denní limit padesáti litrů na osobu. Pokud nedostatek vody dojde skutečně až k zmíněnému Day Zero, město uzavře vodovodní potrubí a jeho obyvatelé se k vodě dostanou pouze přes zásobovací stanice, kam vodu dopraví cisterny.

Na jednu osobu pak připadne 25 litrů vody. V České republice, pro srovnání, průměrný obyvatel za den spotřebuje přibližně 90 litrů.

Nedostatek vody v Kapském Městě pramení z období nezvykle silného sucha v letech 2015 a 2016. Na vyhrocení situace se podepsal také rapidně se zvyšující počet obyvatel.

Obdobný osud může podle BBC v blízké budoucnosti postihnout také další města, zejména v oblasti globálního jihu. Do roku 2025 by ale problémy s vodním zásobováním mohl mít třeba i Londýn. Také v jeho případě hraje výraznou roli rychle narůstající populace.

Reklama

Související témata:

Doporučované