Hlavní obsah

V Karlovarském kraji se už hlásí zájemci o obnovené svatby

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Karlovarskému kraji se hlásí první zájemci o svatby. Ty byly od poloviny března kvůli opatřením proti šíření koronaviru zakázané. Od 20. dubna budou moci města znovu oddávat, i když svatby musí být v omezeném počtu účastníků.

Článek

Snoubenci nemusejí mít zakrytá ústa a nos, limit deseti účastníků ale zahrnuje i oddávajícího a matrikáře.

V Karlových Varech museli kvůli opatřením zrušit deset svatebních obřadů. Nyní mají zatím domluvený jeden termín. „Loni jsme měli za březen a duben celkem 26 obřadů, letos zatím máme závazně naplánovaný jeden na příští týden v počtu do deseti osob, ostatní ještě zvažují, zda nepočkat na další uvolnění podmínek a tedy možnost většího obřadu,“ uvedl mluvčí magistrátu Jan Kopál.

Snoubenci jsou s matrikou v kontaktu obvykle nejméně půl roku před svatbou. „Takže těch deset párů, které jsme měli na letošní březen a začátek dubna už ohlášené, se průběžně informují, kdy to půjde, jak to půjde, kam se dá termín posunout,“ dodal Kopál.

V Sokolově se zatím příliš zájemců o uzavření sňatku podle mluvčího radnice Vladimíra Meluzína na matrice městského úřadu nehlásí. „Matrikářka kontaktuje ty, kteří chtěli mít původně svatbu letos v březnu a v dubnu, v obou těchto měsících jich mělo být po deseti, a domlouváme s nimi nové termíny,“ řekl Meluzín. Termíny se domlouvají spíš na červen a později. Před rokem v březnu měla radnice šest svateb a v dubnu deset.

Například v Chodově už mají první svatbu naplánovanou. „První svatbu už máme objednanou na 25. dubna, tak se těším, že se život co nejdřív vrátí do normálních kolejí,“ uvedl starosta Chodova Patrik Pizinger na Facebooku.

V Chebu loni v březnu oddali šest párů, v dubnu 12. Zato letos v březnu žádná nebyla. „Měla být jedna 21. března, ale byl vyhlášen stav nouze, takže se obřad zrušil,“ doplnila mluvčí chebské radnice Simona Lhotáková.

I v dubnu byla původně nahlášená jedna svatba, svatebčané ji zrušili. Podle mluvčí radnice zájemci o svatbu zatím vyčkávají na vývoj situace.

Reklama

Doporučované