Hlavní obsah

V Karolinu bude výstava o českých výpravách k pramenům Amazonky

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Karolinum.

Reklama

Úspěchy českých vědců při cestě za objevením pramenů Amazonky budou moct lidé od čtvrtka zhlédnout na výstavě v pražském Karolinu. Bude se konat u příležitosti 20. výročí českých expedic k nejdelší řece na Zemi.

Článek

Výstava potrvá do 25. června. Vstup bude zdarma denně mezi 10:00 a 18:00 s podmínkou dodržení aktuálních epidemických opatření. V současné době je maximální počet návštěvníků 30, povinné jsou roušky a rozestupy dva metry, informoval mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek.

Kurátorem výstavy je geograf a hydrolog Bohumír Janský, který ve druhé polovině 90. let zamířil s expedicemi do Peru a vydal se tam do And po stopách Amazonky. Návštěvníci v Karolinu budou moct zhlédnout řadu výstavních panelů mapujících 20 let, jež od výprav uplynuly.

Janský se vydal do Peru třikrát. První expedice v roce 1995 nesla označení Studentská expedice Peru ́95. Její členové se věnovali především filmování rozmanitých přírodních regionů a dávných kultur. Při následujících dvou expedicích, nazvaných Hatun Mayu 1999 a Hatun Mayu 2000, Janský se svým týmem dokázal, že Amazonka nemá jediný pramen, ale že se jedná o pramennou oblast na severním úpatí pohoří Cordillera Chila. Poslední výzkumy potvrdily, že hlavním pramenem Amazonky je řeka Carhuasanta. Peruánská vláda pak Janskému za jeho činnost udělila zlatý řád a šlechtický titul.

Výstava vznikla ve spolupráci Univerzity Karlovy a její přírodovědecké fakulty s ministerstvem kultury, Národním muzeem a dalšími partnery. Bližší informace jsou k dispozici na stránkách magazínu UK Forum, kde je rovněž ke zhlédnutí virtuální prohlídka.

Reklama

Doporučované