Hlavní obsah

V Karviné se otevřel modulární nemocniční pavilon

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Karvinská hornická nemocnice otevřela první modulární nemocniční budovu v Česku, stavěla se pět měsíců. Provoz v přízemí zahájila ortopedická ambulance, ambulance chirurgie páteře a také anesteziologická a protetická ambulance.

Článek

V prvním patře se chystá oddělení následné péče s 30 lůžky, které je v případě potřeby možné využít pro hospitalizaci lidí s koronavirem. Třípodlažní objekt je vystavěn ze 77 modulů a s hlavní budovou je propojen spojovacím krčkem v přízemí a druhém patře. Stavba začala loni v srpnu a na přelomu roku byla zkolaudována. „S ohledem na rychlost dokončení byl modulární způsob výstavby správnou volbou,“ uvedl ředitel nemocnice Tomáš Canibal.

Nemocnice se stavbou budovy za více než 100 milionů korun začala kvůli potřebě rozšíření ortopedie, na niž se specializuje. „Otevření ambulancí přinese pacientům další zkvalitnění zdravotní péče, které spočívá i ve zkrácení doby strávené v čekárně. Čekací doby na plánované operace se zkrátí se zprovozněním nového oddělení ortopedie v druhém patře přístavby, které navýší kapacitu nemocnice o 18 standardních lůžek a čtyři lůžka na jednotce intenzivní péče. Toto oddělení se ale prozatím neotevře,“ uvedla mluvčí nemocnice Andrea Vargová.

Dodala, že důvodem je mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví, podle něhož nesmí nemocnice přijímat pacienty na plánovanou péči, kterou je možné odložit.

„Za normálních okolností provedeme ročně přes 700 totálních endoprotéz, většinou kyčlí a kolen, zhruba stejný počet ostatních ortopedických operací, nejčastěji artroskopií kolenních a ramenních kloubů, a asi 350 operací páteře. Po rozšíření ortopedie předpokládáme roční navýšení výkonů o 180 totálních endoprotéz a 380 ostatních ortopedických operací,“ uvedl Canibal.

Reklama

Doporučované