Hlavní obsah

V Katalánsku se policie střetla se separatisty, 24 zraněných

Separatisté se policisty snažili potřísnit jásavými barvami, policisté opláceli obušky.Video: Reuters

 

Reklama

V Barceloně se katalánští separatisté střetli s policií. Zastánci nezávislosti protestovali proti pochodu španělských státních policistů, kteří požadují stejné platy, jako mají jejich katalánští kolegové. Dvacet čtyři lidí bylo při střetu zraněno.

Článek

Střety mezi policií a katalánskými separatisty v Barceloně si vyžádaly 24 raněných. Šest lidí bylo zatčeno. Zastánci nezávislosti protestovali proti pochodu španělských policistů za vyšší platy a na podporu kolegů, kteří byli loni nasazeni v Katalánsku kvůli referendu o nezávislosti.

Před pondělním výročím referenda o nezávislosti Katalánska roste napětí mezi jejími příznivci a odpůrci. Nelegální referendum před rokem zmařila španělská policie a civilní garda, které tehdy zranily stovky hlasujících.

Separatisté se v pátek španělské policisty a jejich vozy snažili potřísnit jásavými barvami. Ti se jim bránili obušky. Jeden separatista předtím potřísnil fialovou barvou muže z asi stočlenné skupiny lidí, která přišla španělskou policii podpořit. Místní katalánská policie následně skupiny oddělila.

Někteří protestující rovněž házeli vejce a další předměty. Odehrálo se několik potyček, když se separatisté pokusili proniknout na hlavní barcelonské náměstí, kde 3000 lidí manifestujících podporu pořádkovým silám ukončilo svůj pochod.

Na policejní akci se sjeli policisté z celého Španělska a při té příležitosti žádali vyšší platy. Souběžně konané demonstrace separatistů se podle barcelonské radnice zúčastnilo 6000 lidí.

Zastánci nezávislosti zaplnili náměstí v centru Barcelony, mnozí z nich tu strávili i minulou noc. Po regionální vládě požadovali změnu trasy pochodu španělských policistů.

Tento měsíc se v hlavním městě Katalánska konalo už několik demonstrací. Tisíce lidí se sešly 20. září v den výročí razie španělské policie na katalánském ministerstvu hospodářství, kde policisté loni zabavovali dokumenty k referendu. Milion příznivců nezávislosti dorazil na demonstraci 11. září u příležitosti Dne Katalánska, lidé požadovali také propuštění katalánských separatistických politiků, z nichž někteří jsou kvůli referendu už skoro rok ve vazbě.

Katalánská vláda vedená separatisty žádá po španělské centrální vládě, aby povolila závazné hlasování o samostatnosti regionu. Průzkumy a nedávné volby ukázaly, že obyvatelé 7,5milionového Katalánska jsou v otázce nezávislosti rozděleni zhruba napůl.

Reklama

Související témata:

Doporučované