Hlavní obsah

V Katalánsku vrcholí protesty. Barcelona uzavírá památky, odkládá se fotbalový zápas El Clásico

V Barceloně a dalších katalánských městech se od pondělí protestuje proti rozhodnutí soudu.Video: Klára Mališová, Reuters

 

Reklama

Zavřená bazilika Sagrada Familia, odložený zápas ve fotbale mezi hlavními španělskými kluby a stávka odborů a univerzit – tak vypadají dnešní důsledky protestů, které v Katalánsku probíhají od pondělí.

Článek

Barcelona se připravuje na další vlnu masových demonstrací. Dnes se k nim připojí i desetitisíce lidí z pěti dalších katalánských měst, které do metropole dorazí v rámci Pochodů svobody. Protestující požadují zrušení rozsudků nad katalánskými politiky, které soud poslal do vězení na devět až třináct let kvůli referendu o nezávislosti Katalánska vyhlášeném v roce 2017.

Demonstranti míří do Barcelony z katalánských měst Tàrrega, Tarragona, Berga, Vic a Girona. Mnoho lidí v průvodech nese v rukou katalánské vlajky nebo transparenty s nápisem „Svoboda! Dost bylo represí”.

Foto: Mapy.cz, Seznam Zprávy

V Pochodech svobody přicházejí do Barcelony z pěti okolních měst tisíce lidí.

Protestující chtějí demonstracemi dosáhnout především dialogu se španělskou vládou. „Hlavním cílem je dát všem vědět, že nechceme přijít o naši demokracii. Jsme opravdu naštvaní, protože odsoudili naše politiky, kteří udělali, co si přáli lidé. Ti je volili proto, že chtěli referendum. Udělali tedy jen to, co chtěl lid. Teď mají dohromady strávit ve vězení přes sto let. Nedává to smysl a není to demokratické. Chceme si s nimi jen sednout a popovídat,” uvedla v rozhovoru pro Seznam Ariadna Isern Creusová. Ta je členkou organizace ANC prosazující nezávislost Katalánska, která stojí za aktuálními protesty.

Demonstrace v katalánské metropoli provází i násilí, které se vyostřilo především za poslední dvě noci. Skupiny radikálů v barcelonských ulicích podle agentury Reuters zapalovaly kontejnery i auta a házely na policisty dlažební kostky a zápalné lahve. Podle Creusové ale násilné střety vyvolávají příslušníci policie. „Účastním se protestů každý den a jediné násilí je tu podle mého názoru to ze strany policie. Lidé se jenom brání před jejími útoky. Jeden kluk, kterému je jenom 22, tu přišel o oko,” popsala Creusová v rozhovoru. Demonstranti podle jejích slov staví z popelnic barikády a zapalují je právě kvůli sebeobraně.

Španělsko kvůli probíhajícím protestům v Katalánsku posílí řady zasahujících policejních důstojníků. Uvedl to tamní ministr vnitra Fernando Grande-Marlaska.

Španělská fotbalová federace se z preventivních důvodů rozhodla odložit fotbalový zápas mezi Barcelonou a Realem Madrid, který byl původně plánovaný na 26. října. Nyní jedná o náhradním datu, Barcelona nabídne 18. listopad.

S určitými omezeními dnes musí v metropoli počítat i uživatelé městské hromadné dopravy. Letecké společnosti Vueling a Iberia pro jistotu kvůli dnešním plánovaným protestům zrušily čtyři desítky letů z barcelonského letiště. Demonstranti totiž v prvních dnech vyjadřovali svůj nesouhlas s rozhodnutím soudu i tam, což už v pondělí vedlo ke zrušení stovky letů. „Na letišti jsme protestovali proto, že jsme chtěli ukázat světu, že tu probíhá konflikt. Zablokovali jsme letištní halu, abychom vyjádřili nesouhlas s tím, že politici, kteří hájili naše práva, mají jít do vězení,” vysvětlila členka protestní organizace.

Mladí lidé se podle vyjádření Creusové přestali bát a protestují každý den, což prý dává katalánské společnosti naději. „Lidé toho mají po krk. Nepřestaneme protestovat, dokud nebudeme moci jednat se španělskou vládou. Chceme dojít ke konečnému řešení. Chceme si s nimi jen promluvit. Španělsko ale dialog nechce, a tak protestujeme, aby nás bylo slyšet,” shrnula Creusová požadavky demonstrantů.

Španělský nejvyšší soud v pondělí vynesl verdikty nad devíti katalánskými politiky za neústavní referendum o nezávislosti Katalánska z roku 2017. Nejvyšší trest ve výši třinácti let dostal bývalý katalánský vicepremiér Oriol Junqueras, dalších pět regionálních exministrů má tresty od deseti do dvanácti let a dva aktivisté Jordi Sánchez a Jordi Cuixart dostali devět let za mřížemi. Trest jedenáct let a šest měsíců si vyslechla bývalá šéfka katalánského parlamentu Carme Forcadellová.

Od pondělí bylo v celém Katalánsku při protestech zraněno na čtyři sta lidí, včetně asi dvou stovek policistů.

Reklama

Doporučované