Hlavní obsah

Žádné referendum v Katalánsku nebylo, prohlásil španělský premiér. Počet zraněných se blíží k osmi stovkám

Katalánská policie zasahuje v některých volebních místnostechVideo: AP

 

Reklama

Katalánci hlasují v nedělním referendu o své nezávislosti. Španělská vláda s tím nesouhlasí a snaží se referendu zabránit. Podle ní je nedemokratické. V sobotu policie obsadila část škol, ve kterých se mělo volit a do oblasti ráno poslala další policisty.

Článek

Obyvatelé Katalánska v neděli brzy ráno začali vytvářet fronty u míst, která mají sloužit jako volební místnosti při dnešním referendu o nezávislosti regionu na Španělsku. Španělský ústavní soud začátkem září rozhodl, že referendum vyhlášené katalánskou vládou je v rozporu s ústavou země a výsledek nebude mít žádný právní dopad. Centrální vláda hlasování označila za nezákonné a snaží se mu zabránit.

Vláda poslala do oblasti policejní posily, aby hlasování zmařily. Podle Reuters v neděli časně ráno z barcelonského přístavu vyrazila do ulic katalánské metropole zhruba stovka policejních dodávkových automobilů. Katalánci na některých místech už začali chránit vstupy do volebních místností pro případ, že by policie chtěla hlasování bránit.

Podle průzkumů podporuje nezávislost pouze kolem 40 procent Katalánců. Pro uskutečnění referenda je nicméně většina obyvatel regionu, ve kterém žije zhruba 7,5 milionu lidí, píše Reuters.

Situaci v Katalánsku jsme sledovali online:

20:49 - Sčítání hlasů začalo ihned po uzavření volebních místností

V osm hodin se v Katalánsku začaly uzavírat volební místnosti, sčítání hlasů začalo bezprostředně potom. Mluvčí katalánské vlády Jordi Turull věří, že jich budou sečteny „miliony”. Turull přitom nebyl schopen odhadnout, kdy budou k dispozici výsledky.

20:35 - Dnes k žádnému referendu nedošlo, uvedl španělský premiér

„Většina lidí se referenda účastnit nechtěla, uposlechli zákony,” prohlásil Mariano Rajoy na tiskové konferenci. Dav Katalánců, který sledoval premiérův projev na obrazovce v Barceloně, hlasitě protestoval.

20:20 - Katalánské ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo počet zraněných, vyšplhal se na necelých osm stovek

Podle informací zveřejněných katalánským ministerstvem zdravotnictví ošetřila ambulance 761 zraněných při střetech s policií, z toho 335 lidí bylo zraněno jen v Barceloně.

20:04 - Někteří španělští levicoví politici žádají rezignaci premiéra Mariano Rajoye

Podle starostky Barcelony Ady Colauové překročila vládnoucí strana premiéra všechny hranice.

19:34 - Referendum v Katalánsku se koná skoro všude, omezeno je okrajově

„Nedělní referendum o nezávislosti pořádané katalánskou regionální vládou se koná v 96 procentech volebních středisek,” oznámil podle agentury AP mluvčí katalánského kabinetu Jordi Turull.

19:28 - Čeští politici kritizují zásah španělské policie v Katalánsku

„Španělská vláda se střílí do vlastní nohy. Tím, že použije brutální metody, byť k podpoře současného stavu jejích ústavních zásad, tak to přehání,” řekl europoslanec Pavel Svoboda v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Podle něj se ukazuje, že problémy s demokracií nejsou jen v Maďarsku nebo v Polsku.

„Policejní násilí proti vlastním občanům není řešením a může vést ke spoustě věcí - jen k uklidnění situace bohužel ne,” napsal na Twitteru bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Podle něj spolu musí katalánská a španělská vláda jednat.

18:59 - Katalánská vláda ukončí hlasování ve 20 hodin

Po osmé hodině večerní nebude moci již nikdo hlasovat, výjimku budou mít pouze lidé, kteří v té době již budou stát ve frontě k hlasovacím boxům.

18:38 - Evropští politici kritizují postup Španělska

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová  pod dojmem násilí, které provází katalánské referendum o nezávislosti, vyzvala Španělsko, aby „změnilo kurz” a aby nechalo lidi v klidu hlasovat. Belgický premiér Charles Michel vybídl k dialogu a odsoudil všechny formy násilí. Šéf katalánské regionální vlády Carles Puigdemont mu poděkoval.

18:24 - Situaci v Katalánsku odsoudil první zástupce Evropské unie

„Nechci se vměšovat do domácích záležitostí Španělska, ale absolutně odsuzuji dnešní události v Katalánsku,” napsal mimo jiné belgický europoslanec Guy Verhofstadt ve svém prohlášení.

18:02 - Jeremy Corbyn apeluje na britskou premiérku Theresu Mayovou, aby promluvila se španělským premiérem

Corbyn se k situaci v Katalánsku vyjádřil již podruhé. Chce, aby Mayová promluvila se španělským premiérem Mariano Rajoyem. Ten by podle Corbyna měl ukončit policejní násilí a najít řešení nastalé krize.

17:56 - Nejvíce lidí bylo zraněno v Barceloně

Katalánské ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo bližší informace k počtu zraněných při policejním násilí. V Barceloně bylo zraněno 216 lidí, v Gironě 80, v Lleidě 64, ve městě Terres de l'Ebre 53, ve středním Katalánsku 27 a v Tarragoně 25 lidí. Vážná zranění utrpěly dvě osoby, skončily v nemocnici v Barceloně.

17:53 - Policejní represe během katalánského referenda v číslech 

Španělská policie a garda obsadily 92 „ilegálních” volebních center. Katalánské bezpečnostní jednotky uzavřely 244 hlasovacích míst. Tři lidé včetně jedné dívky byli zatčeni za neuposlechnutí a útok na policisty. Devět policistů a členů španělské gardy je zraněných.

17:05 - Střety s policií si vyžádaly už 475 zraněných

S odvoláním na ministerstvo zdravotnictví o počtu raněných informoval The Guardian. Starostka Barcelony Ada Colauová žádá okamžité ukončení útoků policie proti bezbranným Kataláncům.

16:45 - V Edinburghu se koná pochod solidarity s Katalánskem

16:18 - Policie se dostala do střetu i s hasiči

15:55 - Zápas mezi Barcelonou a Las Palmas se odehraje za zavřenými dveřmi

„Vzhledem k mimořádné povaze událostí se správní rada rozhodla, že první zápas FC Barcelona proti Las Palmas se bude konat za zavřenými dveřmi po odmítnutí španělské fotbalové ligy odložit hru,” uvedl katalánský tým v prohlášení.

15:45 - Postup policie je přiměřený, uvedla španělská vicepremiérka 

Španělská vicepremiérka Soraya Saénzová de Santamaría prohlásila, že policie zasáhla v Katalánsku proti dnešnímu referendu profesionálně, pevně a přiměřeně. Podle vicepremiérky cílem nebyli samotní voliči, ale materiál určený k zajištění hlasování.

15:17 - Španělská garda se dostala do konfrontace s katalánskou policií

14:31 - 337 zraněných při střetech s policií

Informovala o tom agentura DPA.

14:27 - Lidé volí na ulici

Po obsazení volebních místností se někteří voliči rozhodli odevzdat své hlasy na ulici. Někteří také vhazují lístky do uren, které odnáší policie.

14:24 - Zápas mezi Barcelonou a Las Palmas odložen

O odklad zápasu, který se měl hrát na barcelonském stadionu Nou Camp, požádali domácí okolo jedné hodiny. Hostující tým Las Palmas označil vlajky na svém dresu za znak jednotného Španělska.

14:20 - Katalánský ombudsman odsoudil zákroky policie

Oznámil, že si na postup španělské vlády chce stěžovat u evropských orgánů. Rafael Ribo dále vyzval vládu, aby zásahy policie ukončila.

14:18 - Katalánsko tvoří 22 % hrubého domácího produktu Španělska

Dále také 6,3 % území země a 16 % španělské populace. Informoval o tom The Spectator Index‏.

14:14 - Čeští europoslanci kritizují zásahy policie

Pavel Svoboda (KDU-ČSL), Kateřina Konečná (KSČM) a Stanislav Polčák (STAN, zvolen za TOP 09) označili zásahy za brutální. „Španělská vláda se střílí do vlastní nohy. Tím, že použije brutální metody, byť k podpoře současného stavu jejích ústavních zásad, tak to přehání,” řekl Svoboda.

14:00 - Demonstranti oplácí policistům násilí

Ministerstvo vnitra zveřejnilo video, ve kterém policisté prchají před veřejností. Ta na ně hází kameny.

13:55 - Zásahy policie se šíří po sociálních sítích

Zákroky  jsou kritizovány za přehnanou brutalitu.

13:33 - Katalánský předseda vlády označil zásah policie za neoprávněný

„Neoprávněné, nepřiměřené a bezohledné násilí španělského státu dnes nezastavilo touhu Katalánců hlasovat... Ale pomohlo nám zbavit se všech pochybností, které jsme mohli mít," prohlásil Carles Puigdemont před novináři.

13:30 - 11 zraněných policistů

Informuje o tom na Twitteru španělské ministerstvo vnitra.

13:28 - Minimálně jeden člověk byl gumovým projektilem zraněn vážně

Španělská média informují, že projektil jednoho člověka zasáhl do oka, když se pokoušel volit ve škole Ramóna Llulla. Zraněný čeká v nemocnici na chirurgický zákrok.

13:14 - V Madridu se proti referendu tvoří malé, protestní skupiny

Lidé se scházejí na náměstí i v Puerto del Sol v centru Madridu. Protestující zpívají „Jsem Španěl” a „Španělsko je jednotné, nic ho nerozdělí”.

13:03 - Sociální sítě se plní záběry potyček mezi policisty a Katalánci

12:42 - Fotbalový zápas mezi Barcelonou a Las Palmas může být odložen

Zápas má začít v 16:15 na stadionu Nou Camp v Barceloně. Klub Las Palmas oznámil, že vlajka Španělska na jejich dresu značí jednotu země. „Chceme hlasovat v referendu, kam nás nikdo nepozval,” oznámil klub. Barcelona z těchto důvodů požádala o odložení.

12:32 - Skotská premiérka Sturgeonová: Nechte lidi volit

„Některé scény z Katalánska z dnešního rána jsou poněkud šokující a rozhodně zbytečné. Nechte lidi volit,“ prohlásila skotská premiérka Nicola Sturgeonová.

12:00 - Zraněných je minimálně 38

Číslo uvedla katalánská regionální vláda na svém Twitteru. Všechna zranění podle nich způsobila represe policie.

11:40 - Policie zabavila volební urny v několika školách, ve kterých se volí

11:30 - Starostka Barcelony Colauová vyzvala španělského premiéra Rajoye k rezignaci

„Policejní akce proti klidným občanům musí přestat,” napsala na Twitteru barcelonská starostka Ada Colauová. Příspěvek končí hashtagem „RajoyDemise”.

11:10 - Policie rozhání voliče gumovými projektily

Podle televize Sky News se lidé utíkali schovat před zvuky střelby. Zásah si vyžádal nejméně dva zraněné. Podle agentury AP bylo také několik lidí zadrženo.

10:00 - Mluvčí katalánské vlády promluvil o referendu

Jordi Turull informoval The Guardian, že se otevřelo 73 % volebních místností. Zároveň požádal voliče o trpělivost, protože čelí neustálým útokům na počítačový systém.

9:20 - Objevují se první zranění

Popisuje je místní zpravodajský server Catalan News. O situaci informuje na Twitteru i německá veřejnoprávní televize Deutsche Welle.

9:04 - Předseda katalánské vlády má odvoleno

Policisté použili sílu, aby se dostali do volební místnosti, ve které se chystal hlasovat předseda katalánské vlády Carles Puigdemont. Ten svůj hlas odevzdal jinde.

Reklama

Doporučované