Hlavní obsah

V katedrále sv. Víta se bude slavit sporný izraelský svátek. Na akci bude kardinál i místopředseda Sněmovny

Bývalý velvyslanec v Izraeli a ředitel Aspen Institute Jiří Schneider: Co je potřeba znát o Dni Jeruzaléma.

 

Reklama

Izrael slaví padesát let od obsazení Jeruzaléma. Tuto událost Česko ani většina států dodnes neuznává.

Článek

Zatímco Donald Trump dorazil v rámci své první zahraniční cesty do Jeruzaléma, Češi se chystají oslavovat Svaté město v „národní“ katedrále na Pražském hradě. Obě události přicházejí v předvečer padesátého výročí obsazení východního Jeruzaléma Izraelci a jsou - minimálně v rovině symbolu - součástí diplomatické války o uznání města jako metropole.

Sporný Den Jeruzaléma, který letos připadl na 23. května, je mezinárodně vnímán jako nacionální a spíše sekulární oslava anexe části města s převážně palestinským obyvatelstvem.

České setkání se shodným názvem Den Jeruzaléma svolaly na úterý proizraelské organizace spolu s izraelskou ambasádou. A zaštítil ho kardinál Dominik Duka, který zde vystoupí s projevem, stejně jako místopředseda Sněmovny Jan Bartošek z KDU-ČSL.

Akci podle mluvčího Jiřího Ovčáčka podporuje i prezident Miloš Zeman, který se na jaře chystá v Americe převzít ocenění židovských organizací Bojovník za pravdu.

Česko je dlouhodobým spojencem Izraele, přesto - stejně jako většina zemí světa - obsazení Jeruzaléma neuznává a ambasádu má v Tel-Avivu. „Taková akce se tu zatím nikdy nekonala,“ uvedl jeden z organizátorů Mojmír Kallus.

Palestinci: Je to oslava okupace

Se setkáním nesouhlasí palestinská ambasáda. „Takzvaná oslava Dne Jeruzaléma je ve skutečnosti oslavou okupace a následné anexe východního Jeruzaléma Izraelem. Oba tyto činy byly shledány OSN a mezinárodním společenstvím včetně EU jakožto ilegální,“ uvedlo palestinské velvyslanectví. Akce je podle Palestinců politická, nikoliv duchovní a navíc není ani v souladu s postoji českého státu a katolické církve.

Kardinál Duka je momentálně v zahraničí, podle pražského arcibiskupství ale plánované setkání nemá žádný politický podtext. „Arcibiskupství pražské se připojí ke kulturnímu festivalu Dny Jeruzaléma, protože dlouhodobě podporuje dialog všech tří monoteistických náboženství, která jsou v Jeruzalémě zastoupena,“ uvedl tiskový mluvčí arcibiskupství Stanislav Zeman. Kulturní festival Dny Jeruzaléma, který se konal několik předchozích let, se ale letos nepořádá - podle jeho organizátorů je setkání na Hradě jinou akcí.

Že jde o striktně apolitickou akci, tvrdí i pořadatelé včetně izraelské ambasády. Na akci přitom vystoupí jak izraelský velvyslanec, tak již zmíněný vysoký ústavní politik Bartošek. (Ten na otázky, zda je jeho přítomnost vzhledem k oficiální politice státu vhodná, neodpověděl.) Dvě pořadatelské organizace navíc stojí za peticí, která vyzývá poslance, aby oficiálně uznali jako hlavní město Izraele Jeruzalém.

Neuznat Jeruzalém je nenormální

„My se tomuto spornému prvku chceme na akci vyhnout, nechceme se vyjadřovat k politice,“ tvrdí autor petice Mojmír Kallus. Jedním dechem ale dodává: „Že svět neuznává Jeruzalém jako hlavní město, považuji za nenormální. Zřejmě zvítězil pocit, že bychom se neměli bát to říkat nahlas.“

Ministerstvo zahraničí akci odmítlo komentovat. „Nikdo z arabských velvyslanců se na nás v souvislosti s touto akcí neobrátil,“ uvedla pouze tisková mluvčí Michaela Lagronová.

Ministr Lubomír Zaorálek se ale netají kritikou Izraele, pokud jde o obsazování sporných území. „Pokud dochází k osidlování oblastí, o kterých nebylo rozhodnuto, že by měly patřit k Izraeli, nebo je to dokonce naopak, tak je to vlastně přímo torpédování procesu vytváření dvou samostatných států. Jednou z těchto oblastí je i východní Jeruzalém,“ řekl Zaorálek před dvěma lety na návštěvě v Izraeli.

V minulosti muselo ministerstvo řešit stížnosti velvyslanců muslimských zemí kvůli festivalu Dny Jeruzaléma. Nebo pobouření Palestiny kvůli chybě v atlasu pro žáky, kde se jako hlavní město uváděl Jeruzalém.

Reklama

Související témata:

Doporučované