Hlavní obsah

V kauze chovu tygrů policie obvinila tři lidi. Bezprecedentní případ, říká ředitel zoo

Úterní zásah policie na farmě v Bašti.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Celníci a policie vyšetřují, zda a jak v Česku fungoval ilegální chov tygrů.

Článek

Den po rozsáhlém zátahu na několika místech v Praze, severních a středních Čechách obvinila policie tři lidi z neoprávněného nakládání se zvířaty.

Jde o podezření - jak informoval server lidovky.cz -  že v Česku funguje nelegální obchod s tygry, kteří měli být zpracováváni na produkty využívané v čínské medicíně.

Podle ředitele pražské zoologické zahrady Miroslava Bobka může jít - pokud se podezření potvrdí - o bezprecedentní případ. A to i v evropském měřítku.

„Je to úplně neuvěřitelná ostuda,“ řekl Seznamu Miroslav Bobek. „Už před dvěma roky se ukázalo, že se z České republiky do Asie vyvážejí tygří produkty. Mluví se o cenách 1500 korun za gram produktu. Pokud se potvrdí, že tu byl chov, kdy byli tygři poráženi a zpracováváni, tak je to v evropském měřítku bezprecedentní.“

Podle dosavadních podezření, která policie prověřuje, byla zvířata chována ve zvěřinci ve středočeské Bašti.

V Česku žije podle inspekce životního prostředí přes 170 tygrů. Ve standardních zoologických zahradách jich je chováno však jen několik desítek. Ostatní jsou v soukromých chovech.

Evidence však může být podle Miroslava Bobka nekompletní. Neexistuje prý totiž databáze DNA a zvířata mohou být zaměňována.

Zvířata jsou chráněna Úmluvou o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy CITES. Za její porušení jsou ve správním řízení udělovány pokuty do 1,5 milionu korun.

Podle Bobka jsou však v legislativě, která stanovuje podmínky chovu divokých zvířat, značné mezery. „Já na to upozorňuji již dlouho, zákon o chovu velkých kočkovitých šelem je nedostatečný. Také zákon na ochranu zvířat proti týrání by měl být zásadně novelizován.“

Reklama

Související témata:

Doporučované