Hlavní obsah

V kauze čínského dopisu pro Kuberu kancléř zákon neporušil, rozhodli žalobci

Jaroslav Kubera dostal dopis pár dní před svou smrtí.

Reklama

Státní zastupitelství odložilo podnět organizace Transparency International, která nechala prověřit, zda hradní kancléř Vratislav Mynář nespáchal trestný čin.

Článek

Vyšetřovatelé rozhodli, že v případě dopisu čínského velvyslanectví, který během letošní lednové schůzky na Hradě dostal od prezidenta Miloše Zemana bývalý šéf Senátu Jaroslav Kubera (ODS), nikdo zákon neporušil.

Ambasáda v něm Kuberu varovala před jeho plánovanou schůzkou na Tchaj-wan. Podle dokumentu by Senát i podnikatelé za účast na této misi „zaplatili“.

Pár dní poté, co Kubera tento dopis dostal, náhle zemřel. A dodnes nejsou známy některé okolnosti vzniku tohoto dokumentu. Jak psala některá média: za dopisem stojí hradní kancléř Vratislav Mynář. Ten to ale důrazně odmítá.

V této souvislosti se s podnětem na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 obrátila organizace Transparency International.

Chtěla po vyšetřovatelích, aby vznik dopisu prověřili. Měli se zabývat tím, zda Mynář nespáchal trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby.

„Jako představitel Kanceláře prezidenta republiky u představitelů Velvyslanectví Čínské lidové republiky inicioval vznik dokumentu, který byl nebo měl být použit k ovlivnění výkonu funkce tehdejšího předsedy Senátu Jaroslava Kubery, což mu mohlo způsobit jinou závažnou újmu, ale především mohlo zajistit neoprávněný prospěch jak samotnému Vratislavu Mynářovi, tak dalším osobám ve vztahu k jejich podnikatelským aktivitám,“ uvedl v podnětu šéf Transparency International David Ondráčka.

Jenže nejdříve žalobci z Prahy 1 a poté i Městské státní zastupitelství v Praze případ odložili. Podle nich tedy ke spáchání trestného činu nedošlo.

„Pokud kancléř Mynář skutečně navštívil Velvyslanectví Čínské lidové republiky, ať už s vědomím prezidenta republiky, či nikoliv, a projevil přání ohledně vypracování zmíněného dokumentu, přičemž stěží si lze představit, že by čínští diplomaté k tomuto přistoupili, aniž by byl souladný s jejich vlastními zájmy, jedná se o krok politického charakteru postrádající jakýkoliv trestněprávní rozměr,“ zdůvodnila žalobkyně Táňa Dočekalová.

Podle právníka Transparency International Petra Leyera je zdůvodnění státního zastupitelství povrchní.

„Akcentuje jen argumenty proti spáchání trestného činu a velmi banálně celé jednání uzavírá jako jakési standardní politické hry, což samozřejmě neprospívá právní jistotě,“ uvedl Leyer.

Navzdory zmíněnému dopisu se návštěva českých politiků na Tchaj-wanu uskuteční.

Kuberův nástupce v čele Senátu Miloš Vystrčil letos v červnu potvrdil, že tam pojede od 30. srpna do 5. září.

„Na Tchaj-wan pojedu a důvody jsou dva. Jsem přesvědčen, že je to správné z hlediska rozvoje naší země. Druhý důvod je vnitrostátní, do ČR se vrací základní střet mezi hodnotami, jako je svoboda, nezávislost a demokracie, a mezi něčím, co jsem nazval počítáním grošů,“ uvedl Vystrčil.

Reklama

Doporučované