Hlavní obsah

V kauze Nečesaného byl pokus manipulovat důkazy, uvedl vrchní soud

Seznam získal argumenty, proč vrchní soud shodil celkově už desátý rozsudek v případu Lukáše Nečesaného obžalovaného z pokusu o vraždu.

Reklama

Článek

K hradeckému krajskému soudu se znovu vrací případ Lukáše Nečesaného, obžalovaného z pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku.

Video: Rozsudek krajského soudu nad Nečesaným

Lukáš Nečesaný (vlevo) osvobozen. Tak zněl poslední verdikt krajského soudu (natočeno v listopadu 2017).

Z rozsudku vrchního soudu, který nyní získal Seznam a jenž je v případu už jedenáctý v řadě, přitom plyne, že důvodem je tentokrát odlišný postoj soudců různých instancí k tomu, jak se má v kauze rozhodovat.

Krajský soud se totiž při svém posledním verdiktu, jímž Nečesaného osvobodil, odvolával na pokyny Nejvyššího soudu, který odsuzující trest nad obžalovaným opakovaně zrušil.

Jenže pražský vrchní soud má za to, že Nejvyšší soud v tomto případě soudům právní názor nedal. Šlo maximálně o pokyny pro Krajský soud v Hradci Králové.

„Pokud se tedy soud prvního stupně zaklíná u hodnocení každého z důkazů závazným právním názorem Nejvyššího soudu, je tento postup naprosto nesprávný a odvolací soud jej nemůže akceptovat,“ uvedl soudce vrchního soudu Jiří Lněnička v rozhodnutí, které Seznam získal.

Podle něj tak hodnocení důkazů trpí takovou vadou, již nelze napravit. A proto byl celý rozsudek zrušen. Krajský soud tak bude případ řešit znovu.

Ve svém rozhodnutí vrchní soud také uvádí, že je zřejmé, že během procesu došlo ke snaze o manipulaci s důkazy. Nikoliv však ze strany policie či státního zástupce, na které si opakovaně stěžoval Nečesaný, jeho rodina a advokáti.

Konkrétně soudce uvádí v této souvislosti dopis prarodičů Lukáše Nečesaného, kteří se v něm podle soudu snaží ovlivnit a zastrašit poškozenou kadeřnici.

„Svým obsahem by mohl naplnit znaky skutkové podstaty návodu k trestnému činu křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku, případně vydírání, a to i bez ohledu na to, jak trestní stíhání jejich vnuka dopadne,“ uvedl soudce Lněnička.

Reklama

Související témata:

Doporučované