Hlavní obsah

V kauze obřích podvodů s naftou padl desetiletý trest vězení

Případ začal Městský soud v Praze projednávat v roce 2017.

Reklama

Soud potvrdil tresty pro organizovanou skupinu, která podváděla s DPH při nákupu pohonných hmot.

Článek

Vrchní soud v Praze potvrdil desetiletý trest pro Eduarda Víta, hlavu osmičlenné skupiny, která krátila daně při dovozu pohonných hmot. Jde o případ se škodou 800 milionů. Rozhodnutí je pravomocné.

Další obžalovaný Antonín Michal dostal o dva roky nižší trest. Jde o syna Martina Michala, manžela zpěvačky Heleny Vondráčkové.

Zbylé obžalované potrestal soud tresty od čtyř do 7,5 roku vězení. Na trestné činnosti se podle soudu podíleli ještě Roman Hütter, Josef Vosmík, Bořivoj Navrátil, Zdeněk Kuta, Adolf Klapka a Jan Šafář. Obžalovaní vinu odmítají.

Podle policistů šlo o organizovanou skupinu, která sofistikovaným způsobem podváděla s DPH. Podle obžaloby v letech 2010 až 2012 nakupovali pohonné hmoty z Německa a Rakouska. Nakupovali přes společnosti, které byly založeny na takzvané bílé koně.

Paliva pak dál prodávali, státu ale neodváděli daň z přidané hodnoty. Škoda se podle policistů vyšplhala na 800 milionů korun. Způsobenou škodou se ale ještě bude muset zabývat městský soud, někteří z poškozených se totiž podle aktuálního rozhodnutí nemohli k řízení přihlásit, čímž byla zkrácena jejich práva.

„Čtyři z osmi obviněných osob měly dále průběžně vyvádět finanční prostředky získané trestnou činností, a to zejména výběrem hotovosti, popřípadě převáděním na bankovní účty dalších spřízněných subjektů včetně zahraničních, a to s cílem zastřít původ těchto financí,“ popsal již dříve praktiky skupiny policejní mluvčí Jaroslav Ibehej.

Podle soudu jsou tresty, které obžalovaným už loni uložil pražský městský soud, přiměřené trestné činnosti. Odvolací senát změnil původní rozsudek pouze v dílčích částech, Víta například zařadil do mírnějšího typu věznice.

Odvolací soud také změnil rozsudek ve výroku o náhradě škody, který byl podle něj zcela chybný. U některých obžalovaných také zrušil zabrání majetku jako náhradní hodnoty, učinil tak například u vozu, který vlastní Kuta spolu se svojí manželkou.

Reklama

Doporučované