Hlavní obsah

V kávové kultuře držíme krok s Londýnem nebo Berlínem, říká barista

Video: Tereza Nováková

 

Reklama

Do studia pořadu Rodinka zavítal barista Lukáš Maroušek. Ukázal například, jak vybrat a správně připravit kávu.

Článek

Základem pro přípravu oblíbeného kofeinového nápoje je bezpochyby kvalitní čerstvě umletá káva. Existují ale různé způsoby, jak ji připravit. Barista Lukáš Maroušek ve studiu předvedl přípravu kávy skrze takzvaný V60 dripper, což je jedna z nejoblíbenějších metod pocházející z Japonska.

Mezi konzumenty kávy je v současnosti nejoblíbenější nápoj cappuccino. „Velký boom teď zažívá flat white,” říká barista. Jedná se o kávový nápoj, jenž je ideální právě pro milovníky cappuccina, kteří si chtějí vychutnat o něco silnější kávovou chuť. Vznikne ze dvojité dávky espressa doplněného o našlehané mléko s asi centimetrovou hustou mikropěnou na povrchu.

Od takzvaného turka, hovorově kávy s lógrem, dnes oblíbeného zejména u starší generace, se kávové návyky výrazně posunuly. „Kávová kultura v České republice je hodně vepředu. Jsme srovnatelní třeba s Berlínem, Londýnem,” říká barista Lukáš. Je to podle něj dané také narůstajícím zájmem lidí o samotnou kávu.

Reklama

Doporučované