Hlavní obsah

V Keni vztyčili pomník nosorožci Sudánovi z královédvorské zoo, poslednímu samci svého druhu

Nosorožec Sudán má v keňské rezervaci pomník.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

V keňské rezervaci Ol Pejeta uctili v neděli na smuteční ceremonii památku posledního samce severního bílého nosorožce Sudána, který musel být ze zdravotních důvodů minulý týden utracen. Do Keni byl převezen ze Dvora Králové.

Článek

V Keni uspořádali pietní ceremoniál na památku posledního samce severního bílého nosorožce Sudána. Nosorožec, který byl do Keni převezen z královédvorské zoo v roce 2009, musel být minulé pondělí utracen. Zvíře už bylo ve svých přibližně pětačtyřiceti letech ve špatném zdravotním stavu.

„Sudánovi, poslednímu samci severního bílého nosorožce, jsme vzdali patřičný hold a uctili jeho život a dílo jako vyslance pro záchranu nosorožců," napsala v sobotu na Facebooku rezervace Ol Pejeta.

Na světě zbývají již jen dvě samice severního bílého nosorožce, které rovněž žijí v keňské rezervaci Ol Pejeta. Jde o Sudánovu dceru Najin a její dceru Fatu. Obě patří zoo ve Dvoře Králové, která je do Keni i se Sudánem a dalším samcem Sunim s cílem záchrany druhu odvezla v roce 2009. Suni uhynul o pět let později.

Smrt posledního samce nic nemění na tom, že vědci se budou dál snažit zachránit druh umělou reprodukcí, už předtím považovanou za poslední nadějí. Využít budou moci i vzorky spermatu dříve odebrané Sudánovi.

Podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) žilo ještě v roce 1960 na Zemi přes 2300 kusů severního poddruhu bílého neboli tuponosého nosorožce. O dvacet let později, v roce 1980, žilo kvůli útokům pytláků už jen 15 zvířat.

Naopak nosorožec jižní bílý je příkladem úspěšného snažení ochránců přírody. Asi před sto lety těchto zvířat zbývalo jen několik desítek, nyní je jich zhruba 20 tisíc.

Reklama

Doporučované