Hlavní obsah

V Keni zpřístupnili kvůli Oscarům na týden lesbický film. Jinak platí zákaz

Foto: Rafiki (2018), režie: Wanuri Kahiu

Vrchní soud v Keni svolil na týden ze zákazu lesbického filmu kvůli udílení Oscarů.

Reklama

Keňský vrchní soud dočasně zrušil zákaz filmu zobrazujícího lesbický vztah. Umožnil tak v zemi jinak kontroverznímu počinu vstup do prestižního udílení Oscarů. Homosexualita je v Keni nelegální.

Článek

„Rafiki” znamená ve svahilštině „přítel”, píše agentura Reuters.

Film keňského režiséra Wanuri Kahiu sleduje přátelství dvou dívek jménem Kena a Ziki, které postupně přeroste v lásku, a tak si musí vybrat mezi štěstím a bezpečím.

Homosexualita je v Keni ale zakázaná a trestně stíhatelná. Rada pro klasifikaci keňského filmu (KFCB) proto Rafiki zakázala a označila za dílo rozvracející morálku.

K zákazu filmu ze strany rady došlo podle serveru BBC i přes jeho výběr mezinárodním filmovým festivalem v Cannes, k němuž došlo v historii keňské kinematografie vůbec poprvé. Rafiki navíc po své premiéře na festivalu letos 9. května zde održel i dvě nominace.

Výkonný ředitel KFCB na svém twitterovém účtu uvedl: „Bylo by tragické a ostudné, pokud by měly homosexuální filmy vystihovat keňskou kulturu. Takoví nejsme, takhle tu nežijeme.”

Podle reportérky agentury Reuters Sereny Chaudhry však nyní vrchní soud v Keni slevil ze zákazu alespoň na týden, a to kvůli jeho nominaci do kategorie Nejlepší cizojazyčný film v dalším, 91. ročníku udílení Oscarů.

Umělecká tvorba má podněcovat uvažování nad společenskými tématy, řekla soudkyně

„Homosexualita je problém, který je ve společnosti reálný. Otázkou zůstává, zdali by měl být film zakázán pro homosexuální tematiku. Podle mě ne, protože umělecká kreativita má v lidech podněcovat uvažování i o takových komplexních tématech, jakým homosexualita je,” uvedla soudkyně vrchního soudu Wilfida Okwany odpovědná za svolení ze zákazu.

Film si prošel svojí premiérou 23. května také v Paříži. Nyní ho čeká cesta na další dva mezinárodní filmové festivaly, a to 6. října na IFF v Torontu a 11. října na IFF v Chicagu.

„Pláču z toho. Pláču z toho na francouzském letišti. Jsem tak rozradostněný! Naše ústava je silná! Díky za svobodu vyjadřování! Dokázali jsme to! Brzy napíšeme, kdy se film v Nairobi bude promítat,” napsal na svém twitterovém účtu režisér Kahiu k premiéře Rafiki ve hlavním městě Keni.

Reklama

Doporučované